Doorgaan naar artikel

‘Blijven praten met het spruitengewas’

Johan Doff vindt het een drukke zomer. Omdat er in juni en juli extreme buien blijven vallen, is hij continu bezig met onderhoud van de bodem en het bijmesten van zijn spruitkool op de Groningse klei.

“We trekken de grond open om te voorkomen dat ze verstikken door het laagje slemp, we graven greppels waar nodig. Als het weer een paar dagen droog is en de grond gaat scheuren, benutten we dat om voeding te geven en wortelgroei te stimuleren”, aldus Doff op 24 juli.

Bemesting

Doff geeft onder andere bladmeststoffen en spoorelementen, om het gewas aan de praat te houden. Hij noemt een rijtje gangbare en minder gangbare producten, zoals huminezuren, Bormo, Combitop, vloeibaar ureum en Kristalon. Een adviseur heeft hij niet: “Bemesten is mijn werk, ik ben de teler”, aldus de Groninger.

Toppen

De planten zaten er op 10 mei al in. Met een 9-rijige plantmachine kon hij op droge dagen hele ‘lappen’ doen. Het schoffelen was wel lastig, maar ook dat is gelukt. Op 18 juli heeft hij de eerste 8 hectare getopt. Dat was vroeger dan anders en de eerste oogst verwacht hij dan ook rond 20 augustus in plaats van eind augustus.

Gewasbescherming

De druk van plagen valt in het Groningse wel mee. “We spuiten één keer per tien-twaalf dagen om koolvlieg en witte vlieg bij te houden.” Wat wel een enorm probleem vormt dit jaar zijn de slakken. De schade daarvan is volgens Doff pas in oktober zichtbaar. “Het is absurd dat we in Nederland geen goed slakkenmiddel hebben. Particulieren mogen de Luxan-korrels nog gebruiken, maar wij niet. En dat als enige land in Europa.”

Audit GlobalGap

In de eerste week van de schoolvakantie ruimt hij met het hele gezin de schuur op. “Deze week is er een audit van GlobalGap. Dat is weer een hele klus.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Johan Doff
Johan Doff

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin