“Ik vind het mooi dat er collega’s zijn die een handje willen toesteken”, reageerde Jack Hereijgers vorige week donderdag, op de (voorlopig) warmste dag van het jaar. De week ervoor had hij enkele collega’s benaderd om mee te helpen met het snijden van kasstek.
“We kunnen het nu zo organiseren dat we eerst een paar uur plukken, en dan nog een paar uur snijden. Vanmiddag zijn we dan vrij, en kunnen we de piek van de warmte zo veel mogelijk vermijden. Als gezegd: ik ben blij dat collega’s bereid zijn om even te helpen. Overigens is de voorziening van het reguliere personeel geen probleem. Maar het moeten wel mensen zijn die meteen aan de gang kunnen, en die bereid zijn wat langer te blijven.”
Mooie aantallen stekken
Het stek snijden gebeurt vanaf 6 juli, met een mooie aantallen stekken. “Dat gaat goed. Al het materiaal voor de verkoop hebben we volgens afspraak op tijd kunnen uitleveren. We zijn nu volop bezig met het snijden voor onszelf, maar we moeten nog vrij veel doen. Ik denk wel dat we het trayveld deze week nog vol kunnen krijgen.”
Snelle afrijping
In een kas met gecoat glas staat nu een zomerteelt. De coating drukt weliswaar de temperatuur in de kas – “gisteren was het buiten 39 graden, binnen 33 graden” – maar dat is onvoldoende om te voorkomen dat de afrijping te snel gaat, met onvoldoende productie. Hereijgers verwachtte vorige week donderdag binnen 10 dagen klaar te zijn met de oogst van die zomerteelt, na slechts 3 tot 4 weken plukduur. “Dat is niet plezierig. Je ziet een mooi gewas groeien, met een productie die vervolgens compleet onderuitgaat. Dat zie je nu in alle teelten, ook in de vollegrond; misschien is het daar zelfs nog wat erger. Als je de laatste jaren overziet, wordt het weer ontegenzeglijk extremer, met steeds meer problemen om teelten en het werk goed te plannen. Je vraagt je onderhand af of het nog blijft lukken om in de zomermaanden aardbeien te blijven telen, of dat het wordt zoals nu in Spanje.”
Lees verder onder de foto.
Voorjaarsteelt en doorteelten
De voorjaarsteelt onder led met het ras Sonsation (planting eind december 2018) was wel goed, met een goede productie, maar voor een matige prijs. De wat later afrijpende verse Sonatateelt kampte met tegenvallende producties en prijzen.
De doorteelten met Elsanta gaven weer goede producties, evenals de stellingteelten met Sonata en Elsanta. Maar ook weer met tegenvallende prijzen. Een mogelijke reden daarvoor? “Geen idee, dat moet je de handel vragen.”
Elsanta en Limalexia
Onder glas komen overal doorteelten met het ras Elsanta, plus 5.000 m2 Limalexia. “Die Limalexia hebben we voor het eerst in een doorteelt. We hebben het ras wel al in een gekoelde vollegrondsteelt gehad, in een planting van half april met de productie vanaf half juni. Dat pakte goed uit met een productie van ruim 30 ton per hectare met mooie vruchten: onder vergelijkbare omstandigheden met Elsanta zaten we vorige jaar op 20 ton per hectare.”
Elsanta op stellingen
De stellingen zijn voor het overgrote deel in de periode van 20 juni tot 5 juli vol gezet met trayplanten Elsanta. “Daarmee zitten we nu kort bij het begin van de productie. Dat is dus na amper 5 weken. Hier moeten de bloemtakken nog naar buiten gehaald worden. Ook om dat op tijd voor elkaar te krijgen zijn we blij dat we nu hulp van enkele collega’s krijgen.”
Volgens de planning moest vorige week nog een stellingteelt geplant worden. Vanwege het warme weer is dat uitgesteld naar maandag 29 juli. “Dat is dus extreem laat, maar gelukkig kunnen we van die stellingen een warm systeem maken.”
Auteur: Joost Stallen