Doorgaan naar artikel

Blauwebessentelers bundelen krachten in nieuw platform

80% van het Nederlandse blauwebessenareaal wordt verenigd in het vrijdag nieuw opgerichte Blauwe Bessen Platform. Het Dutch Blueberry Collective en de Vakgroep Blauwe Bes gaan op in de nieuwe coöperatie.

De blauwebessentelers willen hiermee met name de schouders zetten onder een gezamenlijke promotie van de blauwe bes en het samen oppakken van onderzoek en teelttechnische zaken.

Met de fusie komt een einde aan een jarenlange verdeeldheid van de Nederlandse blauwebessensector.

De afgelopen jaren groeide bij steeds meer telers de overtuiging dat men gezamenlijk veel meer zou kunnen bereiken. Daarom organiseerde Fidus Advies vorig jaar enkele speciale bijeenkomsten. Hier werd de basis gelegd voor het nieuwe collectief.

Kleine zestig telers aangesloten

Primaire doelstelling van het Blauwe Bessen Platform, waar op dit moment vijftig à zestig bedrijven bij zijn aangesloten, is om de Nederlandse consumptie en daarmee de afzet van blauwe bessen een boost te geven, door middel van marktgerichte promotie en onderzoek.

Gezondheidsclaim

“We willen consumenten meer en beter informeren over de mogelijkheden van de blauwe bes. Om deze reden gaan we diverse activiteiten ontplooien”, vertelt Hay Geurts, blauwebessenteler en interim-bestuurder van de nieuwe coöperatie. “Daarnaast willen we ook de gezondheidsvoordelen van de blauwe bes meer in de spotlights plaatsen. We gaan aan de slag met een vooronderzoek voor een officiële gezondheidsclaim.”

Ook worden de lopende projecten van de Vakgroep Blauwe Bes voortgezet, waaronder het project ‘Teelt uit de grond’. Daarmee richt de coöperatie zich op het versterken van het ondernemerschap van de aangesloten blauwebessentelers en op het vergroten van de teelttechnische kennis.

Geurts: “Alle leden kunnen bij het Blauwe Bessen Platform aankloppen met vragen. Vervolgens kijken we binnen ons netwerk van leden en bestuurders wie deze vraag het beste kan oppakken. We zullen ook intensieve contacten onderhouden met bestaande belangenorganisaties zoals LTO, de LLTB en de NFO.”

Laag instaptarief

Iedere blauwebessenteler kan zich aansluiten bij het platform, ook buitenlandse telers zijn welkom. De contributie is afhankelijk van de bedrijfsomvang. Alleen in 2017 geldt voor iedereen een contributiebedrag van € 250. Op deze manier wil de organisatie de drempel om lid te worden zo laag mogelijk houden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin