Groenten & Fruit Actueel
||

Blauwe bessen bieden bitterzoete reminder

Als we naar de gevolgen van eerdere incidenten kijken, dan zijn deze voor de betrokken bedrijven direct na het incident groot, maar ebt het consumptie-effect meestal na enkele maanden weg.
Foto: Bram Becks Fotografie

Foto: Bram Becks Fotografie

Op de websites van sommige supermarkten kun je teruglezen welke terugroepacties er zijn geweest.

De afgelopen weken ging het bijvoorbeeld om bier dat niet op het etiket had vermeld dat er haver in zit, om koperdraadjes in diepvriespizza’s, een te hoge dosis giftige fumonisine in bio glutenvrij maismeel, mogelijk ontploffingsgevaar van slagroombussen en ongedierte in bloem. Deze terugroepacties hebben niet of nauwelijks het nieuws gehaald. Dus ik schrok wel van de recente recall van bevroren blauwe bessen met hepatitis A besmetting.

Onschuldige vorm van beroepsdeformatie

Die schrik herinnerde mij er allereerst aan dat ik aan een ernstige, maar overigens onschuldige vorm van beroepsdeformatie lijd: er schoten na de berichtgeving meteen allerlei mogelijke korte- en langetermijngevolgen voor de sector door mijn hoofd. Diepvriesfruit werd altijd al veel gebruikt in bakkerijproducten, drankjes et cetera, maar vooral de verkopen direct aan consumenten via supermarkten zijn erg hard gegroeid in de afgelopen tien jaar. Dus een eerste vraag is wat dit betekent voor de afzet. En heeft dit ook effect op ander diepvriesfruit of zelfs verse groente en fruit. Voor veel consumenten is het een verrassing dat je ziek kunt worden van een gezond product als blauwe bes, zelfs als het een product is dat al lang in de vriezer ligt.

Dus een eerste vraag is wat dit betekent voor de afzet

Als we naar de gevolgen van eerdere incidenten kijken, dan zijn deze voor de betrokken bedrijven direct na het incident groot, maar ebt het consumptie-effect meestal na enkele maanden weg. De e.coli besmetting op uien bij McDonald’s vorig jaar leidde tot dalende verkopen en beurskoersen. Ook investeerde de fastfoodketen honderd miljoen dollar in reclamecampagnes en ondersteuning van franchisenemers om te herstellen van de effecten. Jaren geleden zijn er ook meerdere besmettingen van diepvriesaardbeien uit China geweest, onder meer met het norovirus. De verkoop van diepvriesaardbeien herstelde weer, maar China en betrokken bedrijven verloren marktaandeel.

Niet lichtzinnig met hygiëne omgaan

Na ernstige incidenten met spinazie en meloenen in Noord-Amerika werd in de VS de regelgeving aangescherpt. Dat lijkt me binnen Europa niet nodig. Hygiëneprotocollen en voedselveiligheidsregelgeving bestaan al en zijn goed doordacht. Het gaat om de naleving. Daarbij is fouten maken erg menselijk. Dus helaas is dit voor iedereen weer een goede reminder om niet lichtzinnig met hygiëne om te gaan en onnodig contact tussen mens en product te verminderen. Als ik morgen boodschappen ga doen, probeer ik niet te veel in het fruit te graaien om het beste eruit te zoeken.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers