“Late rassen zijn aantrekkelijk in het noorden.”
De nieuwe blauwe-bessenstruiken van Rik Harmsma uit Smilde staan net in de grond. De grond is goed los gefreesd en de laatste ruggen voor de planten heb ik net opgezet. Dat is niet veel werk, het opzetten van de ruggen gaat in een werkgang. Afgezien van het planten is het na de snoei rustig op het bedrijf. Tijd om voor het eerst de grasbanen te maaien en het onkruid te bestrijden”, licht de teler toe.
Hij heeft gekozen voor drie rassen, twee late en een vroege. “De late rassen Aurora en Elliot zijn hier in het noorden extra aantrekkelijk. Als in het zuiden de blauwe bessen zijn geoogst, plukken wij nog twee weken lang verse bessen.” Aan het begin van de oogst is het verschil minder groot. “Duke is een vroeg ras, dat in het zuiden van het land een week eerder rijp is. Maar hier op de veengrond komt Bluetta ook goed mee. En dat ras is nog vroeger dan Duke, maar doet het op echte zandgrond minder goed. Op die manier spreiden we de oogst over een lange periode.”
Op dit moment zijn de vaststaande struiken bijna nog net zo kaal als de pas geplante.” Afhankelijk van het weer verwacht ik dat de struiken eind april bloeien. Vorig jaar was dat begin mei, zodat de nachtvorst van 4 mei behoorlijk wat schade heeft aangericht. Pas als de bloei zich aandient, komt ook het blad aan de struiken. Dat maakt de aanwezigheid van de kleine wintervlinder ook zo kritiek. De rupsen beginnen bij gebrek aan ander blad gelijk aan de bloemen. En dat heeft meteen consequenties voor de bessen. Voor de bestrijding maak ik meestal gebruik van Spruzit.”
Vooral met het warme weer van vorige week in het achterhoofd zou het bacteriepreparaat Xenthari ook een logische keuze kunnen zijn. “Ik ben daar niet zo’n fan van. Bovendien is het hier nu ook weer niet zo warm. Het was de afgelopen dagen mooi weer, maar de temperatuur komt hier dan toch verder dan 14 graden.”