“In deze tijd van het jaar gaat de groei langzamer en moeten we bij paksoi iets langer wachten voor het juiste kropgewicht”, zegt Paul Leenheer in Zwijndrecht.
De teelt van paksoi gaat goed. “De kwaliteit van het product is prima. Door het donkere weer van de afgelopen tijd verloopt de groei langzamer, waardoor de kroppen iets lichter zijn. Daardoor staat de rem op het oogsten van de paksoi. We doen rustig aan om de kroppen op een gewicht van 350 gram te laten komen. Als ze niet op gewicht zijn, kunnen we niet leveren.”
De teler heeft nog steeds te maken met ongelijkheid in de planten, waardoor de kroppen van kleine planten niet op het juiste gewicht komen. Deze kroppen van 80 tot 100 gram worden weggegooid en betekenen productieverlies.
Tegen luizen is een keer met Batavia gespoten. Vroeg in de teelt spuit Leenheer een keer met Signum tegen bladvlekken/smet. Tegen rupsen spuit hij een paar dagen na het planten met Tracer.
Geen zware kropsla
In week 46 is de oogst van de eerste kropsla gestart. “De kwaliteit is goed. De kroppen zijn ook hier niet te zwaar; ongeveer 200 gram per stuk.” De teelt is zonder al te veel problemen verlopen. De teler hanteert een vast spuitschema. Hij spuit een keer met Switch, Safir en Signum tegen smet/aanslag. Tegen luis wordt een keer met Batavia gespoten en tegen meeldauw met Previcur Energy en Proplant. In de latere teelten spuit Leenheer vanaf december Refus tegen meeldauw in sla.
De eerste 1.000 vierkante meter van de sla is in week 39 geplant. In week 40, 41 en 42 is vanwege de langere teeltduur twee keer 1.000 vierkante meter geplant. Daarna is in week 44, 46 en 48 nog maar één keer per week geplant. In week 50 wordt de laatste 1.000 vierkante meter met kropsla geplant. Deze sla wordt dan pas eind maart en begin april geoogst.
Bij vorst niet stoken
In week 39 zijn de eerste lollo rosso, lollo bionda en eikenbladsla geplant. In week 47 is de oogst van lollo bionda begonnen, die van lollo rosso en eikenbladsla een week later. “Deze slasoorten staan er prachtig bij. Het groeit allemaal heel rustig in deze tijd van het jaar. ’s Morgens van half zeven tot negen uur stoken we er een paar graden bij. Als het gaat vriezen zetten we de heteluchtkachels niet meer aan, omdat het gas veel te duur is. De aflevering van slasoorten kan dan in gevaar komen.”
Bij deze slasoorten past hij hetzelfde spuitschema toe als bij kropsla. Net na de kerst is naar verwachting de oogst van deze slasoorten voorbij. Een verdere teeltplanning heeft de teler nog niet rond.
Spinazie en andijvie
Leenheer heeft 4.000 vierkante meter met spinazie gezaaid. In dat gewas zijn geen problemen met ziekten en plagen. “De spinazie groeit rustig en staat er mooi op. In week 50 is het klaar om te oogsten. We maaien dan tachtig kisten per dag. Dat is 400 kilo spinazie. We zijn dus een paar weken bezig met oogsten. Het is geen probleem om het gewas dan onder controle te houden.”
De eerste 1.000 vierkante meter andijvie is in week 39 geplant. In week 43 is de laatste andijvie geplant. De oogst staat gepland voor week 49. Het gewas staat er goed op. “De kroppen zijn nog niet op de juiste grootte. Daar hebben ze zeker nog die tijd voor nodig.”
De teler heeft voor andijvie geen vast spuitschema. Wel is een keer gespoten met Switch tegen smet/aanslag, Refus tegen meeldauw en Tracer tegen rupsen. Ook is met Batavia tegen luis gespoten.
Auteur: Harry Stijger