Met een machine uit de wijnbouw kunnen fruittelers blad van de boom blazen om kleuring van het fruit te bevorderen.
Voor de appelteelt is een machine in beeld om de vruchtkleur te verbeteren door blad weg te blazen en de belichting te verbeteren. Het gaat om een machine die is ontwikkeld voor wijnboeren die blad rondom de trossen willen wegblazen.
Vooralsnog is de machine vooral in beeld voor appelrassen als Kanzi en Maribelle. Het zijn clubrassen die bekendstaan om een lastige kleuring, maar waar voor het deel merkappels strenge kleureisen bestaan.
Tekst gaat verder na het filmpje.
Handmatig blad verwijderen
Uit eerdere proeven en praktijkervaring was al bekend dat het handmatig verwijderen van bladeren rond de vruchten de kleuring van de appel sterk kan verbeteren. Een aantal telers brengt dit in de praktijk, maar ervaart wel hoe tijdrovend en arbeidsintensief deze klus is.
Ontbladert ook frambozenplanten
Maurice Boumans van Bofix uit Geleen importeert de machines. Onder zijn klanten zijn ook vermeerderaars van frambozenplanten, die ontdekten dat de machine ook geschikt is voor het ontbladeren van frambozenplanten voordat ze de bewaring in gaan. Inmiddels heeft Bouwens deze machine ook al aan 3 telers van Kanzi verkocht.
Luchtdruk regelen en sturen
De luchtcompressor op de machine zorgt voor een luchtdruk, waardoor blad van de bomen wordt geblazen. Met het variëren van de druk wordt meer of minder blad van de bomen geblazen. Met het verstellen van meerdere elementen op de machine kan de gebruiker de luchtstroom ook in een bepaalde richting sturen.
Meer licht, ook wat schade op vrucht
Voor fruittelers is de bladschade wel wennen maar bij recente demonstraties in Randwijk en Sint Truiden konden telers de belichting op de vruchten zien verbeteren. In eerdere demo’s is ook wel wat schade op een deel van vruchten gezien, maar die schade was enkele weken later grotendeels verdwenen.