Vlaamse onderzoekers werken aan een biologische reactor waarin micro-organismen het nitraat in oppervlaktewater omzetten in onschadelijk stikstofgas. Er draaien drie installaties waarmee de werking bij lage temperaturen wordt getoetst.
In de reactor zitten vaste kunststof dragers waarop zich micro-organismen ontwikkelen. Door de toevoeging van koolstof, dat als voedingsbodem dient, zijn de organismen in staat nitraat te reduceren tot stikstof. Een van de drie huidige reactoren in de test krijgt de energie uitsluitend van zonnepanelen en is modulair ontworpen. Hiervoor is gekozen omdat een elektriciteitsvoorziening niet altijd beschikbaar is, aldus de onderzoekers in het januarinummer van Proeftuinnieuws.
Units achter elkaar koppelen
De modulaire opbouw maakt het mogelijk om een aantal units achter elkaar te koppelen, afhankelijk van de hoeveelheid nitraat die behandeld moet worden. Bij het project zijn Inagro (Rumbeke Beitem), PCG Kruishoutem, het Proefstation voor de Groententeelt in Sint-Katelijne-Waver en de Katholiek Universiteit in Leuven betrokken.