De warmtevoorziening in de glastuinbouw door biomassaketels zal over ruim tien jaar de warmtelevering door derden in de glastuinbouw overtreffen.
Dat is op basis van het huidige beleid de voorspelling in de Nationale energieverkenning 2014.
De wkk-warmte blijft de belangrijkste bron voor verwarming van kassen in 2030, maar de wkk’s produceren dat jaar nog 35 petajoule, tegen 50 petajoule dit jaar. De warmtewinning (aardwarmte) is daarna de belangrijkste bron, gevolgd door de gasketel en daarna biomassa. Levering door derden stijgt eerst, maar daalt na 2020 blijkt uit de voorspellingen. Dat kan heel anders uitpakken als plannen voor havenwarmte voor het Westland doorgaan, al lijken de onzekerheden en kosten voor het plan te hoog.
De Nederlandse politiek lijkt de belangrijke positie van wkk overigens goed te erkennen. In een bijlage over actuele gasontwikkelingen in Nederland stelt de overheid dat een goed werkende emissiehandelssysteem nodig is om de mogelijkheden van wkk op lange termijn te benutten. De wkk is een duurzame electriciteitsproducent. De flexibele inzet maakt de bron zeer bruikbaar naast zon- en windenergie.