“De teelten van bladgewassen in de winter en het voorjaar lopen ten einde en de zomerteelten van vruchtgewassen zijn gestart”, zegt biologisch teler Gert van Brakel in Sint-Annaland.
De teelten van de slasoorten zijn ten einde. In begin week 17 zijn de laatste kroppen geoogst. “Door de wisselende weersomstandigheden viel de kwaliteit van de kropsla niet mee. Deze sla had last van binnenrand, welke ontstaat als het bijvoorbeeld ’s morgens regenachtig en donker is en er ’s middags opeens opklaringen met zon zijn. De plant gaat dan verdampen en dan trekt het water uit de binnenste bladeren, waardoor binnenrand ontstaat.”
Onderkant van de sla niet stevig
Over het hele seizoen was de kwaliteit niet helemaal naar de zin van de teler. “De onderkant van de sla was niet stevig en in de winter slecht door aantasting van Botrytis en Rhizoctonia. Dat komt omdat we vier jaar geleden voor het laatst de grond hebben gestoomd en in de biologische teelt zijn geen gewasbeschermingsmiddelen tegen schimmelziekten beschikbaar.”
Rode eikenbladsla heeft wel iets minder last van binnenrand dan kropsla, omdat het gewas opener is. “De Romaanse sla is kwalitatief goed en met 150+ gram mooi op gewicht.”
Zware paksoikroppen
De oogst van paksoi loopt nog door tot week 19. “De kwaliteit van de kroppen is heel goed. Paksoi heeft minder last van de wisselende weersomstandigheden en is sterker van aard. Het gewas groeit meer naar boven dan sla, waarvan de bladeren op de grond liggen.”
De paksoikroppen zijn met 400 tot 500 gram zwaar genoeg en eerder te groot dan te klein. “Als ze 350 tot 400 gram zijn, passen ze makkelijker in de kist en hoeven we minder gewicht te sjouwen!”
Oogst komkommer begonnen
Op 8 maart is het komkommerras Dee Viate (Vitalis van Enza Zaden) geplant. “Het groeit goed weg. Bij sommige planten waar we de kop eruit hadden gehaald, hebben we een rank aangehouden. Door het donkere weer groeit de rank niet goed uit.”
De eerste komkommers zijn in begin week 16 geoogst. “In het begin snijden we lichte komkommers van 300 gram om de plant te ontlasten. Het zijn mooie lange komkommers.”
Minder snackkomkommers
Voor de snackkomkommer is op 8 maart het ras Qwerty (Vitalis van Enza Zaden) geplant. “Het gewas staat er goed en generatief op. Hier houden we geen ranken aan, anders komt het te vol te staan. We moeten af en toe wel dunnen.”
Doordat er bij de plantenkweker planten in de opkweek zijn omgevallen, zijn er een derde minder snackkomkommers geleverd. “Dat is bijzonder jammer, want we hadden juist ingezet op meer snackkomkommers. De markt voor dit product groeit de laatste jaren. Wij hebben ook meer klanten voor snackkomkommer gekregen en met deze afnemers hebben we leveringsafspraken gemaakt. Onze planning loopt nu in het honderd. De plantenkweker heeft wel opnieuw gezaaid, maar dat duurt zeven weken voordat deze planten goed zijn. We lopen daarmee een paar maanden achter.”
De eerste snackkomkommers zijn al in week 15 geoogst.
Luisdruk niet hoog
Twee weken na het planten zijn er in de komkommers preventief zakjes met roofmijten Amblyseius cucumeris uitgezet tegen trips. Dat wordt begin mei herhaald. De luisdruk is niet hoog. “Wekelijks wordt het gewas gescout op schadelijke insecten. Daar waar nodig zetten we dan de sluipwespen Aphidius colemani en Aphidius ervi tegen bladluizen uit.”
Na het planten is één keer Serenade meegedruppeld voor een goede wortelontwikkeling. “Dit schimmelmiddel werkt ook goed als groeistimulant.”
Eerste oogst ontlast chilipeperplant
De chilipepers zijn op 28 februari geplant en ook met Serenade aangegoten. Het gewas staat behoorlijk generatief. In week 16 zijn de eerste groene pepers geoogst. “Het werd tijd om de plant hiermee te ontlasten, waardoor deze goed kan doorgroeien.” Naar verwachting kunnen in week 18 of 19 de eerste rode pepers worden geplukt.
Rem op groei tomatengewas
De losse ronde tomaten zijn op 13 maart geplant. “De start van de tomatenteelt was prima en het gewas staat goed te groeien. Daar moeten we de rem op houden en oppassen dat de plant niet te vegetatief weggroeit. Daarom houden we de plant een beetje droog en geven niet te veel water. Tevens plukken we hoog blad weg.”
De eerste tros is al gezet en kan naar verwachting in week 21 rood worden geoogst. In week 16 stond de tweede tros in bloei en maakte de derde tros daartoe aanstalten.
In week 15 zijn preventief de roofwants Macrolophus pygmaeus uitgezet tegen onder andere Tuta absoluta, witte vlieg, spint en bladluis.
Auteur: Harry Stijger