Doorgaan naar artikel

Biologische teelt

‘We zijn kleinere regenbeurten gaan geven, waardoor de grond niet zo snel vast slaat.’

De bladgewassen bij biologisch teeltbedrijf Be-leaf in ’s-Gravenzande profiteren begin week 21 van zonnige dagen met licht van ’s morgens tot ’s avonds laat. Te warm is het daarbij niet geweest. Siete Neef: “We zitten hier vlak aan de kust. Echt hoge temperaturen hebben we hier nog niet gehad. Het werd hier hooguit 18 tot 20 graden, en niet die bijna 30 graden die ze in andere delen van het land hebben gehad.”

Krijt op dek
Van heel hete zon en bladverbranding is dus geen sprake. Uit voorzorg is wel gekrijt. “Bij een gedeelte van de kas, met gewassen die wat minder goed tegen felle zon kunnen, hebben we er een kalklaag op gebracht. Gevoeligere gewassen zoals veldsla zouden anders snel gele en bruine blaadjes aan de onderkant kunnen krijgen. Behalve om felle instraling uit de kas te houden voor de planten, is de kalklaag ook prettig voor de mensen die in de kas werken.”

Geen correcties op plagen nodig
Ziekten en plagen vormen geen problemen. “We hebben dit jaar tot nu toe nog helemaal niets aan biologische gewasbeschermingsmiddelen hoeven gebruiken. Met drukkend weer is het wel uitkijken, en moet je oppassen met water geven.” Zolang luis niet te sterk aanwezig is, kan de spoelmachine die nog uit het product wassen.
Zolang de onkruiddruk in de hand te houden valt, wordt de grond niet gestoomd. “Vorig jaar oktober is het gebeurd, maar we proberen het dit jaar over te slaan. En als het dan toch nodig is, dan doen we het pas in september of oktober. Dan kost het geen opbrengst in de zomermaanden, als je veel kunt produceren. En met stomen in het najaar heb je warme grond voor de winterteelt. Omgehaalde en gestoomde grond is dan ideaal voor de kieming.

Rechtstreekse afzet
De verkoop verloopt momenteel naar wens. “We hebben geen problemen met de afzet en prijsvorming. We raken al onze handel goed kwijt. Er komt niet te veel en er is ook niet veel te weinig. Zeker ten opzichte van vorig jaar met zijn problemen gaat het heel lekker.”
In een eerder verschenen rapport van de Rabo-bank stond al het advies aan telers om inventief meer in te gaan op de markt en om te blijven werken op kostenbesparing. Neef herkent dit, en brengt het zelf ook in de praktijk voor zijn eigen bedrijfssituatie. “We hebben nu wat meer rechtstreekse contacten met supermarkten. Een ‘win-win’-situatie voor beide partijen. Dat werkt goed en loopt lekker. Al is het natuurlijk ook niet zo makkelijk dat wij zelf de prijs kunnen bepalen voor onze bio-producten.”

Kostenbesparing
Ook aan de kostenbesparingskant wordt overal gekeken waar nog wat te winnen valt. “Zo hebben we de gastoevoer laten verkleinen. Dat scheelt toch weer 300 tot 400 euro per maand aan kosten voor transportcapaciteit.”
Teelttechnisch kijkt hij ook steeds naar slimmere oplossingen om de teelt en productie te verbeteren. “Er zijn altijd wel dingetjes die minder zijn en beter kunnen. Zo zijn we bijvoorbeeld kleinere regenbeurten gaan geven, waardoor de grond niet zo snel vast slaat. En zijn we iets meer water gaan geven, waardoor we minder last hebben van het hogere zoutgehalte uit de kippenmest die we volgens de SKAL-regels wat moeten gebruiken. Met dat laatste zagen we de productie toch toenemen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin