Doorgaan naar artikel

Biologische teelt

‘Met aanzuiging buitenlucht klimaat beter in handen’

De komkommerteelt bij Greenshield in Ens is beëindigd. Bedrijfsleider Tonnie Vink begin week 43: “Die kas is al geruimd voor de biologische grondontsmetting. In week 42 zijn we daar begonnen met bodem-resetten. Direct na het afdekken met plastic was al te zien dat de zuurstof uit de bodem weg was. En we meten ook al H2S. De grondtemperatuur is 20 tot 22 graden. Dat maakt het ontsmettingsproces ook een stuk makkelijker.”

Aaltjes
De tweede komkommerteelt kampte niet met de hele lage prijzen van de eerste teelt, maar teelttechnisch verliep de tweede teelt minder. “We hebben behoorlijk last gehad van aaltjes. Achteraf hadden we die teelt eigenlijk op een onderstam moeten zetten. De wortels waren behoorlijk aangetast met knobbels. De productie bleef daardoor te laag.”
De komkommers hebben wat last van katoenluis gehad, en ook was er wat spint te vinden, maar de plagen vielen goed te managen in de teelt.

Weer paprika
Volgend jaar worden er weer paprika’s geplant, ondanks eerdere negatieve ervaringen met zware luisaantastingen die het gewas om zeep hielpen. “We hadden al een ontheffing in huis om alles met tomaten te mogen zetten. Maar omdat we niet achter de oorzaak van het plotseling wegvallen van de bestrijders zijn gekomen, gaan we er van uit dat het een eenmalige gebeurtenis is geweest. Volgend jaar weten we de oorzaak ook nog niet en dan moeten we aan het eind toch ook weer paprika’s zetten.”
Ontvochtiging buitenlucht
In de tomatenteelt kwam mineervlieg wat opzetten, maar de parasitering kwam netjes op gang. Botrytis is heel beperkt gebleven. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de ontvochtiging door buitenluchtaanzuiging, wat de ontwikkelingskansen van Botrytis tegen gaat. “Alleen in augustus, met hoge buitentemperaturen, was de ontvochtiging lastig. Maar zodra de nachttemperaturen weer naar 10 tot 12 graden gaan, dan heb je het klimaat in handen, en werkt het mooi.”

Snelheid maken
De tomaten staan er nog goed bij. In week 42 is nog een rondje dieven weggehaald, maar verder is het alleen nog oogsten en verpakken. Van een december-planting hangen er nog twee trossen. “Die moeten in week 45 leeg zijn. Dat zal nog lastig worden om dat te gaan halen. In een andere kas hangen nog drie trossen. Die moet week 47 leeg. Dat lukt wel.”
Met warmte als enige stuurmogelijkheid in de biologische teelt om snelheid te houden, houdt Vink een beetje hogere temperatuur aan als het zonnetje schijnt en stelt hij een wat hogere nachttemperatuur in.
In de nacht blijft hij 16 graden Celsius stoken, waarbij het schermdoek vrij snel dicht gaat. Overdag staat de temperatuur op 20 graden Celsius, maar met een zonnetje mag die gerust verder doorlopen. “We proberen boven de 18 graden etmaaltemperatuur te blijven, maar je wilt er ook niet te veel gas in gaan duwen.”

Uit blad gehaald
De tomaten die geoogst worden, zijn nog mooi op gewicht. De kwaliteit is ook erg goed. “We mogen niet klagen. Voorgaande jaren zagen we wel eens wat schimmelige kroontjes, maar dit jaar niet. Dat gaat goed.”
De trossen zijn goed uit het blad gehaald. Er zitten nog maar drie blaadjes aan de stengels. De planten zijn behoorlijk laag gehangen, zodat de afrijpende trossen dichter bij de verwarmingsbuizen hangen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin