Als de biologische sector wil opschalen naar een duurzamere teelt, moet het nu instappen op het EKO-keurmerk.
Dat zegt Suzanne van der Pijll, voorzitter van stichting EKO-keurmerk en Skal. Het private EKO-keurmerk krijgt een nieuwe rol. Skal kon het keurmerk toewijzen aan erkende biologische bedrijven. Een Europees logo neemt die rol over. Straks kunnen bedrijven het bekende EKO-logo alleen nog gebruiken als ze licentiehouder worden. Met deze bedrijven wil de stichting de teeltvoorwaarden verder aanscherpen en zo een extra duurzame biologische markt opzetten.
Belangstelling
De komende maanden moet blijken of de belangstelling van de bedrijven groot genoeg is. “We hebben uitgebreid van te voren gesproken met LTO, bedrijven en Bionext, en er is belangstelling, maar het moet toch blijken uit de aanmeldingen van de bedrijven.” Over een kwartaal verwacht Van der Pijll te weten of het draagvlak voor een extra duurzame biologische teelt er is.
Draagvlak
Van der Pijll hoopt dat in de nabije toekomst twee biologische keurmerken bestaan, het verplichte Europese basislogo en het EKO-keurmerk in Nederland. Er lijkt draagvlak voor extra eisen voor dierenwelzijn, antibioticagebruik, biodiversiteit en de relatie met burgers.
Kosten
Een licentie voor het EKO-keurmerk kost 100 euro per bedrijf. Dat is een instaptarief. Bij uitwerking van de extra eisen kan dat tarief wijzigen. Niet-licentiehouders worden gevraagd het logo achterwege te laten.
Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Jeroen Verheul