Een aantal organisaties en bedrijven waaronder Greenpeace, Bionext en supermarkten Ekoplaza en Odin begint een petitie tegen plannen om Crispr-Cas niet meer als gmo-techniek aan te duiden.
De Europese Commissie is bezig met de herziening van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken. In de onlangs gelekte voorstellen van de Commissie staat dat een gewas dat met de Crispr-Cas-techniek is veredeld, niet meer wordt beschouwd als een genetisch gemodificeerd organisme. Crispr-CAS zou voortaan worden beschouwd als een NGT, een New Genomic Technique. Dat betekent dat de verplichting om op de etiketten te vermelden dat gebruik is gemaakt van gentech voor Crispr-Cas-producten vervalt.
‘Keuzevrijheid consument waarborgen’
De organisaties die nu de petitie zijn gestart willen de keuze voor gentechvrij voedsel waarborgen. ‘Zonder vermelding van gentech op het voedseletiket weten wij niet of er mee geknutseld is. Daarmee komt de keuzevrijheid van ons voedsel in gevaar’, zo staat in de petitie.
De organisaties, waaronder ook keurmerk Demeter, Caring Farmers en het Groenboerenplan, trekken de positieve effecten van gentech (gewassen snel resistenter maken tegen klimaatverandering en droogte) in twijfel, want deze zijn volgens hen onbewezen. De organisaties hopen minimaal 400.000 handtekeningen te vergaren, zodat het onderwerp op de agenda komt van de Tweede Kamer.