Doorgaan naar artikel

Biodynamische fruitteler in de bonen

Bij fruitteler Willemien Brouwer gaan de bramen en de frambozen goed en ook de snijbonen. De snijbonen?

Als we deze week biodynamisch fruitteler Willemien Brouwer van Fruitweelde in Ingen bellen, staat de pluk van bramen, frambozen en snijbonen bij haar op het programma. Nu is snijbonen een teelt die je niet direct op een kleinfruitbedrijf verwacht. “Maar we hebben soms wel een eenjarige teelt erbij als we grond over hebben. En de afzet gaat dan naar de gebruikelijke afnemers”, licht Brouwer toe.

Toen we haar de vorige keer belde was het nog te nat voor veel werkzaamheden. Maar nu is het eigenlijk ideaal weer met zo nu en dan nog een buitje. Met ruim voldoende plukkers is het ook gemakkelijk werken. Brouwer werkt vooral met vrijwilligers en stagiaires uit binnen- en buitenland tijdens de oogst.

Bramen loopt goed

Bij de bramen plukt ze vanaf juli al wat langer en loopt de pluk nu op z’n einde. Brouwer is tevreden over de productie en kwaliteit. De oogst kwam mooi regelmatig zonder echt grote piekten. Ziekten en plagen geven geen grote problemen. Zo kan in een biologische teelt bramengalmijt voorkomen, die rode vruchtziekte geeft. Dan worden de vruchten deels niet rijp en de korrels in de vrucht blijven deels rood. Brouwer heeft er weinig last van en je ziet het vooral als de bramenplanten veel ouder zijn dan bij haar.

Suzuki-vlieg geen probleem

In zachtfruit kan de Suzuki-vlieg veel problemen geven, maar ook dat valt zonder bespuitingen hard mee. “Dat is vooral een kwestie van secuur en hygiënisch werken. Zo plukken we alle vruchten in twee bakjes waarbij je de minder kwaliteit uit sorteert. En als er vruchten op de grond vallen dan trappen we ze plat waardoor ze verdrogen. Later ga je nog met de rolhak erover heen waardoor de Suzuki-vlieg geen kans krijgt om een grote populatie op te bouwen.”

Frambozenpluk gestart

Bij frambozen teelt Brouwer alleen herfstframbozen waarvan de pluk net gestart is. En de pluk gaat dan door tot in oktober. Gelukkig komt de oogst dit jaar echt zonder grote pieken. Wel vallen er door bodemschimmels volop planten tussenuit wat productieverlies geeft. Daar waar gangbare kleinfruittelers frambozen ook vanwege bodemschimmels volop in potten telen, mag dit in de biodynamische teelt niet. “Daarom wil je een frambozenperceel liever niet ouder dan vier jaar laten worden. En het huidige perceel zit al in het vijfde of zesde jaar, maar dat paste anders niet in ons teeltsysteem. Dit is het laatste jaar en volgend jaar telen we weer een jong perceel frambozen.”

Tevredenheid over de afzet

Samen met enkele biologische collega-fruittelers verkoopt Fruitweelde hun oogst voor het eerste jaar via Koninklijke Fruitmasters. In de jaren daarvoor liep het via Nautilus Organic die eind vorig jaar met de verkoop stopte. “Het loopt nu gewoon goed, maar soms hebben we bij de bramen een piek die even wat lastig af te zetten is. In de praktijk is er in de afzet eigenlijk ook niet zoveel veranderd. We verkopen dezelfde producten aan dezelfde klanten maar waar eerst Nautilus als verkoopcoöperatie er tussen zat, is dat nu Fruitmasters geworden.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Willemien Brouwer
Willemien Brouwer

Biodynamisch kleinfruitteler in Ingen (Gelderland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin