Doorgaan naar artikel

‘Bio-nonsens en de fundamentele fout in de biosector’

In de biologische sector zit een fundamentele systeemfout. Ik kan amper geloven dat ik die fout niet eerder zag. De Nederlandse voedselproductie is duurzaam, ‘maar niet dankzij, maar ondanks de biologische land- en tuinbouw.’

Ik ben een kritisch volger van de biologische sector. Hoewel er door de jaren heen diverse barsten in het bioverhaal bleken te zitten, was het nog moeilijk de vinger op de echt zere plek te leggen.

Er zit echter een fundamentele systeemfout in de biosector. Die is zo duidelijk, dat ik nauwelijks kan geloven dat ik die fout niet eerder zag. Nog ongelofelijker is dat niemand anders het gezien heeft.

Al lang geleden kwam ik tot de conclusie dat we 200 jaar geleden nooit zouden zijn gestart met kunstmest en gewasbescherming, als biologisch telen een duurzaam systeem was geweest.

Al in 2012 werd in Groenten & Fruit een onderzoek beschreven, uitgevoerd door de universiteiten van Oxford en Cambridge. De conclusie was dat de milieubelasting per kilo product bij biologisch hoger is dan bij gangbare productie.

Lek in mineralenkringloop

De mineralenkringloop in de biosector en in de gangbare productie kampen met hetzelfde ‘lek’. Dat verloopt via de consument, die via voedsel mineralen tot zich neemt, en hiervan op het toilet weer afscheid neemt. Die mineralen worden zo aan de kringloop onttrokken.

De biosector is niet gebaseerd op de kringloopgedachte, maar kan enkel bestaan naast de gangbare sector met diens gebruik van kunstmest

De gangbare tuinder vult dit tekort aan met kunstmest. Omdat de biologische sector kunstmest afwijst, kan zij dit niet. In plaats hiervan voert zij tot wel 35% van de benodigde mineralen aan met gangbare organische mest.

De beschikbaarheid hiervan is echter het resultaat van het gebruik van kunstmest door de gangbare sector: de biologische sector is niet gebaseerd op de kringloopgedachte, maar kan enkel bestaan naast de gangbare sector met diens gebruik van kunstmest.

Voedselproductie duurzaam ‘ondanks biolandbouw’

Iedereen wil een zo duurzaam mogelijke voedselproductie. Nederland scoort hierin hoog op wereldniveau.

Dit is niet dankzij, maar ondanks de biologische landbouw.

De huidige tweedeling veroorzaakt een omgekeerde beeldvorming en werkt verdere verduurzaming daardoor tegen, door het verheerlijken van sprookjes. Het wordt tijd voor harde conclusies.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Verschuren

broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin