Broer en zus Kevin en Jennifer Dieleman telen sinds vijf jaar peen. Daarnaast telen ze in het Zeeuwse Hoek uien, granen, chichorei, bruine bonen en graszaad. Hun bedrijf omvat zo’n 60 hectare.
Bij peen ging het de afgelopen jaren over een zomerteelt en peen voor in de bewaring. Dit jaar valt dat mogelijk anders uit. “Onze afnemer is nog terughoudend over die zomerteelt, dus dat is even afwachten of we die gaan zaaien”, zegt Jennifer op 16 maart. “Normaal zaaien we die eind maart/begin april het ras Nerac.” Ook voor de bewaring is dat hetzelfde ras. “We telen 50% op contract voor die afnemer en 50% is voor de vrije markt, maar ook via die afnemer. We zetten ze bij hem ook in de bewaring.”
Tegelijk met ploegen is de groenbemester ondergewerkt, een mengsel van gras en gele mosterd
Grondbewerking
De zavelgrond voor de vroege en late zaai ligt al wel geploegd. “Daarmee is tegelijkertijd de groenbemester ondergewerkt, dat was een mengsel van gras en gele mosterd. Als het nodig is, voeren we voor het ruggen frezen nog een grondbewerking uit om de grond vlak te leggen. Daarna frezen we zelf de ruggen en dan wordt gezaaid met 1,8 miljoen zaden per hectare.”
Trianum bij zaaien
Eerder werd op het betreffende perceel drijfmest toegediend. Na het zaaien volgt dan nog een bemesting met KAS. Tijdens het zaaien wordt Trianum toegediend. “We hebben gemerkt dat zeker bij peen op zandgrond er in de bewaring snel zwarte vlekken kunnen ontstaan. Door Trianum toe te dienen heb je daar minder last van.”
Zoetwaterbron
Om te beregenen beschikken ze over een haspel. “We kunnen uit één bron zoet water oppompen. Van daaruit kunnen we niet alle percelen bereiken. Vier jaar geleden tijdens de droogte hebben we een container geplaatst. Een loonwerker pompte de container steeds vol met zoet water. Omslachtig, maar dat was de enige mogelijkheid, omdat de bron te ver van dat perceel vandaan lag.”
Auteur: Stan Verstegen