De praktijk naar Den Haag brengen en contacten leggen, dat gaat fruitvoorman Gerard van den Anker in de Tweede Kamer doen.
Vanaf 12 januari is Gerard van den Anker drie maanden lang geen voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO), maar Tweede Kamerlid voor CDA. Die bijzondere uitstap naar de landelijke politiek is een wens die voor Van den Anker in vervulling gaat. Tegelijk leidt het volgens NFO tot uitbreiding van het netwerk van de NFO-voorzitter en komt zo de fruitteelt ten goede. Hij keert namelijk weer terug in april.
Van den Anker is NFO-voorzitter sinds 2018 en heeft een termijn tot 2022. Deze politieke uitstap volgt uit zijn selectie in 2017. In de verkiezingen dat jaar voor de Tweede Kamer stond de toenmalige wethouder op plek 25 van de CDA-kieslijst. Van den Anker: “De verwachting was dat ik zou instromen na de formatie van 2017, maar door een zetelafname vlak voor de verkiezingen kwam ik op de reservebank. Nu op de valreep neem ik de zetel over van Michiel Rog en ik voel me verplicht tegenover de duizenden mensen die op me gestemd hebben om dit te doen.”
NFO feliciteert u en is blij met de terugkeer na de tijdelijke onderbreking, omdat u kennis mee terug neemt. Wat is die kennis?
“Als NFO nodigden we politici uit op bedrijven en hadden zo het contact. Die contacten gebruikten we actief. We hebben bij de komende verkiezingen te maken met een nieuwe generatie Kamerleden. Daar leer ik een aantal van kennen in de aanloop naar de verkiezingen, al is het de vraag of door corona veel verkiezingsavonden georganiseerd worden. Ik kan nu niet alleen in de keuken kijken, maar ook in de pan. Ik wil de praktijk naar Den Haag brengen, we leven vaak in een systeemwereld waarbij de bedoeling wel eens uit het oog wordt verloren. Het is bovendien altijd een verrijking van kennis en besluitvormingsprocessen.”
U signaleert een nieuwe generatie politici?
“Als ik kijk naar de lijsten wel ja. Dat geldt ook voor landbouwwoordvoerders. Helma Lodders van VVD komt niet meer terug. Dat geldt ook voor PvdA-landbouwwoordvoerder William Moorlag. Daarom is het goed de nieuwe mensen te leren kennen.”
Ik heb het naar mijn zin in deze functie
U heeft de selectieprocedure doorlopen om op de kieslijst te komen dit jaar, maar u staat niet op de lijst.
“Ik heb er bij de komende verkiezing bewust voor gekozen niet op de kieslijst te komen. Ik wilde bij die bijeenkomsten de nieuwe generatie Kamerleden leren kennen. Ik blijf wel politiek actief als fractievoorzitter CDA van Waterschap Rivierenland.”
U had de ambitie wel om in de kamer te komen.
“Klopt, maar ik heb er bewust voor gekozen niet op de lijst te komen, ook vanwege persoonlijke omstandigheden op dit moment.”
Welke onderwerpen krijgt u? Zien we u terug in landbouwdebatten?
“Dat is nog niet bekend. Het is onderwerp van gesprek. We gaan kijken welke agendapunten nog spelen en welke debatten er nog zijn.”
U komt in april weer terug bij de NFO. Uw termijn loopt tot 2022. Is al gesproken over verlenging?
“Nee, dat is nog veel te vroeg. Ik heb het naar mijn zin in deze functie.”