Groenten & Fruit Actueel
||

Bijdrage teelt aan voedselverspilling veel lager ingeschat

Foto: Canva

Foto: Canva

De primaire productie draagt 8% bij aan de totale voedselverspilling door de keten heen. Dat aandeel is bijna gehalveerd ten opzichte van de schatting twee jaar geleden, vooral door nieuwe berekeningen.

Dat blijkt uit de Monitor Voedselverspilling van Wageningen University & Research. In die monitor over 2009-2022 wordt de verspilling bij boeren en tuinders op het bedrijf geschat op 183.000 ton. In een vorige editie (Update 2009-2020) werd nog uitgegaan van 463.000 ton aan voedselverspilling op de bedrijven bij boeren en tuinders (15% van totaal). In de update vorig jaar (Update 2009-2021) was de verspilling in de primaire productie al gedaald naar 315.000 ton (12,5%).

De onderzoekers maakten voor de schatting van de verspilling op primaire bedrijven gebruik van informatie uit enquêtes onder boeren en tuinders. Hieruit is voor een aantal grotere productgroepen representatieve data over verliespercentages verkregen, schrijven de onderzoekers. Hoeveel deze nieuwe inzichten bijdragen aan de forse daling van de verspillingscijfers voor productie, is niet duidelijk.

Export in de cijfers meenemen

In voorgaande edities werd hardop nagedacht over hoe export berekend moet worden in de verspillingscijfers voor primaire productie. Moet je voor export de verspilling in primaire productie aan Nederland toewijzen of aan het exportland? Dat wordt aan Nederland toegewezen.   

Het totale verspillingscijfer daalt ook, maar lang niet zo hard als het verspillingscijfer voor primaire productie. De daling bedraagt 7%. Dat is een gevolg van afnames in wat verbrand is en wat gestort of geloosd is en een toename in wat gecomposteerd is. Bij compostering gingen onderzoekers voor 2022 uit van meer na-oogstverliezen, die het gevolg zijn van weersomstandigheden.

Verwerking grote bron

In vergelijking met die voorgaande editie blijft de bijdrage van verwerking en fabricage met 1.083.000 ton wel stabiel ten opzichte van de vorige editie. Dat is goed voor bijna de helft van de verspilling. De verspilling bij huishoudens is ook lager ingeschat in de jongste raming: 848.000 ton, in vergelijking met 1.023.000 ton bij de voorgaande editie.

Nederland hanteert nog twee definities en schattingen voor verspilling. Een nationale en Europese. Bij die laatste Europese berekening is de gemiddelde voedselverspilling per hoofd van de bevolking in Europa 132 kilogram. De verspilling in Nederland wijkt met 134 kilogram per hoofd van de bevolking niet af van het gemiddelde.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers