Doorgaan naar artikel

‘Bij te lang bewaren blauwe bes krijg je klappers’

Christian van Grotel zat in week 35 volop in de oogst van zijn blauwe bessen. “We hebben dit jaar een rijke oogst van een redelijk goede kwaliteit. In augustus heeft het niet veel geregend, waardoor we steeds konden oogsten. Elders is er veel regen gevallen, maar hier trokken de buien mooi voorbij. Deze week zijn er wel buien. Bij zo’n bui moet je stoppen en kun je pas later weer aan de gang”, aldus Van Grotel begin september.

Vroege rassen zijn minder geschikt voor bewaring. “Maar nu zijn we al een tijdje aan het plukken voor de bewaring. Je kunt blauwe bessen van latere rassen goed bewaren. Dat begint met het middenras Brigitta blue en daarna Liberty, Elliot en Aurora. Wij bewaren ze een week of vijf om ze daarna weer af te zetten. Langer bewaren kan, maar de ervaring leert dat je ze dan goed moet nakijken. Bovendien wil je er op een gegeven moment wel vanaf. Bij langer bewaren kun je er klappers in krijgen: als je ze aanraakt gaan ze kapot. Ik heb ze ooit eens tien weken bewaard. De kwaliteit was nog redelijk, maar het nakijken kostte veel arbeid. Dan moet de prijs navenant hoger zijn. We slaan ook blauwe bessen op voor de eigen winkel, en vanuit de opslag laten we voor onze winkel ook veel blauwe bessen verwerken tot van alles en nog wat, zoals sap, jam, siroop, wijn, van alles.”

 

Machinale oogst

In Nuenen begon Van Grotel half juni de oogst. “Daar hebben we een heel vroeg ras staan. In Kaatsheuvel begonnen we 14 dagen later. De top van de oogst was daardoor vanaf begin juli, toen ook andere rassen in productie kwamen, en die liep door tot half augustus. We plukken nu nog best veel, vooral van de latere rassen. Daar is nu de eerste pluk af.”

Na de tweede pluk oogst Van Grotel de laatste bessen machinaal.”Daarvan gaat nog een deel naar de versmarkt en wat minder mooi is gaat naar de industrie.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin