Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Bij te lang bewaren blauwe bes krijg je klappers’

Christian van Grotel zat in week 35 volop in de oogst van zijn blauwe bessen. "We hebben dit jaar een rijke oogst van een redelijk goede kwaliteit. In augustus heeft het niet veel geregend, waardoor we steeds konden oogsten. Elders is er veel regen gevallen, maar hier trokken de buien mooi voorbij. Deze week zijn er wel buien. Bij zo'n bui moet je stoppen en kun je pas later weer aan de gang", aldus Van Grotel begin september.

Laatst geüpdatet:

Christian van Grotel zat in week 35 volop in de oogst van zijn blauwe bessen. “We hebben dit jaar een rijke oogst van een redelijk goede kwaliteit. In augustus heeft het niet veel geregend, waardoor we steeds konden oogsten. Elders is er veel regen gevallen, maar hier trokken de buien mooi voorbij. Deze week zijn er wel buien. Bij zo’n bui moet je stoppen en kun je pas later weer aan de gang”, aldus Van Grotel begin september.

Vroege rassen zijn minder geschikt voor bewaring. “Maar nu zijn we al een tijdje aan het plukken voor de bewaring. Je kunt blauwe bessen van latere rassen goed bewaren. Dat begint met het middenras Brigitta blue en daarna Liberty, Elliot en Aurora. Wij bewaren ze een week of vijf om ze daarna weer af te zetten. Langer bewaren kan, maar de ervaring leert dat je ze dan goed moet nakijken. Bovendien wil je er op een gegeven moment wel vanaf. Bij langer bewaren kun je er klappers in krijgen: als je ze aanraakt gaan ze kapot. Ik heb ze ooit eens tien weken bewaard. De kwaliteit was nog redelijk, maar het nakijken kostte veel arbeid. Dan moet de prijs navenant hoger zijn. We slaan ook blauwe bessen op voor de eigen winkel, en vanuit de opslag laten we voor onze winkel ook veel blauwe bessen verwerken tot van alles en nog wat, zoals sap, jam, siroop, wijn, van alles.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers