Glastuinders moeten bij de Gecombineerde opgave nog een keer de CO2-jaarvracht opgeven voor het aflopende CO2-sectorsysteem. Na de energiecrisis waarin teelten uitvielen, zijn teelten van 2024 nu weer vooraf ingevuld omdat de glastuinbouw weer stabiel produceert.
Dat blijkt uit wijzigingen in de Gecombineerde opgave door uitvoerder RVO. Bij glastuinders worden de gewassen en oppervlaktes weer vooraf ingevuld met de antwoorden van vorig jaar. Dat is enkele jaren niet gedaan, omdat door de hoge energieprijzen gegevens niet stabiel waren. Er was sprake van bijvoorbeeld leegstand van kassen of andere teelten, laat Glastuinbouw Nederland weten.
Nog via RVO niet via de Belastingdienst
Het CO2-sectorsysteem voor de glastuinbouw is per 2025 gestopt, maar de afwikkeling over 2024 loopt nog via de Gecombineerde opgave. Dit betekent dat de CO2-jaarvracht nog gewoon opgegeven wordt. “De Gecombineerde opgave gaat over het boekjaar 2024 en daarin geldt nog het oude CO2-sectorsysteem. Daarom loopt de gegevensverzameling ook nog gewoon via de Gecombineerde opgave”, stelt Glastuinbouw Nederland.
Het nieuwe CO2-systeem voor de glastuinbouw gaat gelden vanaf het verbruiksjaar 2025. De uitvoering zal in handen zijn van de Belastingdienst. “Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog in voorbereiding bij het ministerie van Financiën”, stelt Glastuinbouw Nederland.
The Greenery nieuwe partij
Om te controleren of telers aan uitsluitend één GMO-gecertificeerde afzetorganisatie product leveren, is een lijst erkende organisaties toegevoegd. The Greenery is als nieuw erkende afzetorganisatie aan die lijst toegevoegd.