Doorgaan naar artikel

‘Bij -5 graden vriest het ook in de tunnel’

Op 1 april gaat Peter Keustermans in het Belgische Broechem zijn eerste courgette planten. Dat worden de middelste rijen van zijn ‘Meerle tunnels’, de twee buitenste rijen volgen rond 14 april.

“Dat doen we om al voldoende mannelijke bloemen te hebben op het moment dat de vrouwelijke bloemen in de buitenste rijen beginnen te bloeien. Doe je dat niet, dan krijg je een slechte vruchtzetting en kun je later veel vruchten weggooien”, verklaart Keustermans zijn aanpak. Voor de bestuiving plaats hij verder in elke tunnel een hommelkast.

Courgette de nice

Het ras is Tethys (Hazera), een type bolcourgette ofwel ‘courgette de nice’. “Standaard voor bolcourgette is Satellite, maar dat ras vormt te veel zijscheuten en vraagt daardoor teveel opbindwerk.” Daarnaast heeft hij nog wat proefrassen op verzoek van Hazera staan. De perspotmaat is 9 cm, de planten worden opgekweekt door een plantenkweker. Als ze twee tot drie echte bladeren hebben, worden ze geplant. Er staan 0,9 planten per vierkante meter.

Foto: Peter Keustermans

Foto: Peter Keustermans

Zelf gemaakte compost

Als basisbemesting dient Keustermans om het jaar zelf gemaakte compost toe, afkomstig van courgetteloof en verhakseld snoeihout van knotwilgen. “Dat loof komt van alle teelten en in de winter zet ik de composthoop om. Elke twee jaar krijgt elke plantrij compost, dat wordt handmatig toegediend.” Het gaat om 16 kuub per 3.000 m2.

Toedienen micro-organismen

In het jaar waarin geen compost wordt toegediend, wordt MicroFerm in de grond gefreesd. “Dat is een mengsel van effectieve micro-organismen dat gebruikt wordt om het composteringsproces te bevorderen. Op die manier stimuleer je het bodemleven. Ik ben ervan overtuigd dat dit de reden is dat ik al twintig jaar op dezelfde plaats in de tunnels courgettes kan telen.”

Langwerkende meststoffen

Verder maakt hij gebruik van een gecoate samengestelde Agroblen meststof met een werkingsduur van 8-9 maanden (Agroblen). “Daarmee breng ik ook het kaliumgehalte op peil, want courgettes hebben een grote kaliumbehoefte voor de vruchtvorming.” De langwerkende meststoffen dienen voor twee teelten en komen tot begin november vrij. De tweede teelt komt in juli in hetzelfde plantgat.

‘Deksels’ over elke plant

In de tunnels ligt zwartwitfolie over heel de breedte van de tunnel en onder die folie ligt op de plantruggen T-tape. De folie ligt met de zwarte kant boven om zoveel mogelijk warmte in de grond te krijgen. Verder plaatst hij ronde ‘deksels’ over elke plant. “Die zijn gemaakt van PE, de diameter is 50 cm en de hoogte 40 cm. Die blijven ongeveer 14 dagen staan, totdat de eerste bloemen verschijnen. Op die manier creëer ik een mooi, vochtig microklimaat, waardoor de plant minder verdampt en makkelijker groeit. Het helpt ook tegen zonnebrand en beschermt tegen nachtvorst. Als het buiten vijf graden vriest, gaat het in de tunnel ook vriezen. Die deksels voorkomen dan vorstschade.”

Foto: Peter Keustermans

Foto: Peter Keustermans

Biologisch evenwicht

De gewasbescherming voert Keustermans ‘pragmatisch’ uit, zoals hij dat omschrijft. “Ik zou wel willen werken met natuurlijke vijanden zoals lieve heersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen. Alleen is dat vrij kostbaar en om in de tunnels een biologisch evenwicht te creëren en te behouden is lastig. Bovendien staat er een voorjaars- en een zomerplanting en daar zit een onderbreking tussen. Dan moet je in de zomer weer opnieuw beginnen. Het is gewoon makkelijker om de eerste haarden van bladluizen meteen goed te bestrijden en dan indien nodig nog een herbehandeling uit te voeren.”

Afzet BelOrta

De eerste oogst verwacht Keustermans tussen 1 en 8 mei en dat loopt dan tot eind juni/begin juli. “We moeten uitgeoogst zijn als de courgettes uit de eind mei geplante buitenteelten komen.” De afzet verloopt via BelOrta. Komende zomer gaat hij experimenteren met een buitenteelt van meloen.

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Keustermans

(bol)courgetteteler in Broechem (België)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin