LTO zal zeker een zienswijze indienen en bezwaar maken tegen het voorgenomen besluit van het Ctgb dat imidacloprid alleen verkrijgbaar maakt voor tuinders met een gecertificeerde zuiveringsinstallatie.
“Ons advies aan de overheid is: ga eerst goed handhaven bij de tuinders die zich niet aan de al afgesproken regels houden”, stelt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. Die afgesproken regels houden in dat de middelen met imidacloprid als werkzame stof alleen in gecontroleerde distributie verkrijgbaar zijn voor tuinders die hun afvalwater zuiveren.
Hoofdlijnenakkoord in gevaar
Nieuw is dat die waterzuiveringsinstallatie ook gecertificeerd moet zijn. De timing daarvan brengt volgens Van Ruiten het Hoofdlijnenakkoord in gevaar. Dat akkoord regelt de stappen naar zuiveringsplicht voor alle Nederlandse glastuinders.
Deel van dat akkoord is het ontwikkelen van een certificering voor installaties. Die zal er naar verwachting in september liggen. Op tijd als na alle procedures het Ctgb-besluit rond imidacloprid per 1 januari 2017 van kracht zou worden.
‘Politiek inschakelen’
“Maar 2017 is te snel om de ook in het akkoord afgesproken aanpak van collectieve waterzuivering van de grond te krijgen. Als telers nu versneld gecertificeerde zuivering moeten gaan realiseren, dan rijdt dat de vorming van collectieven in de wielen.” En dat slaat volgens van Ruiten een poot weg onder het Hoofdlijnenakkoord.
Naast de formele weg van zienswijze en bezwaar overweegt LTO Glaskracht Nederland de politiek in te schakelen. “We willen hierover graag in gesprek met staatssecretaris Van Dam. Onze argumenten tegen dit slecht getimede besluit zijn sterk genoeg.”