Groenten & Fruit Actueel
||

Betere onderbouwing nodig

Biostimulanten beloven veel, maar bewijzen weinig. Juist nu telt: duidelijkheid voor de teler, en sterke planten vanaf de opkweek.

Laatst geüpdatet:

Mooi dat dit jaar juist een tuinbouwondernemer de hoofdprijs won. Foto: Koos Groenewold

Mooi dat dit jaar juist een tuinbouwondernemer de hoofdprijs won. Foto: Koos Groenewold

Namens onze hele redactie wil ik aardbeienteler Jan van Genderen en zijn bedrijf Royal Berry feliciteren met het winnen van de prestigieuze prijs Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2025. Een mooie erkenning voor zijn visie en de mensen om hem heen.

Over ondernemerschap gesproken, voor telers speelt er momenteel een dringend vraagstuk. Het gebruik van middelen staat onder druk en hoe beoordeel je dan producten die worden gepresenteerd als ‘groen alternatief’?

Het opduiken van biostimulanten

De markt voor biostimulanten groeit snel. Deze producten, vaak op basis van plantextracten, micro-organismen of zeewier, worden aangeprezen als hulpmiddel om gewassen weerbaarder te maken. Weerbaarder tegen droogte, hitte en andere weersinvloeden. De behoefte is begrijpelijk, het middelenpakket slinkt en de weersomstandigheden vragen om sterkere planten.

Je kunt gerust stellen dat deze markt schimmig is

In editie 8 van Groenten & Fruit verdiepen we ons in het aanbod, en dan stuit je al snel op verwarring. Onderbouwing ontbreekt meestal of komt van de fabrikant. Onderzoek van Wageningen University & Research bevestigt dat de effecten van veel biostimulanten klein zijn, sterk afhankelijk van omstandigheden of zelfs helemaal ontbreken. Toch zie je ze momenteel overal opduiken, van folders tot beursstands waar ze worden aangeprezen.

Je kunt gerust stellen dat deze markt schimmig is. Er zijn keurmerken en Europese normen, maar de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid daarvan staan ter discussie. Producenten mogen eigen proeven aanleveren en de lat ligt lager dan bij klassieke gewasbeschermingsmiddelen. Dat lijkt me niet terecht.

Voor telers wordt het er daardoor niet makkelijker op. Ze investeren flink in verduurzaming en verdienen dan ook producten waarvan de werking transparant en onafhankelijk is vastgesteld. Als dat lukt zullen de echte waardevolle producten overblijven en verdwijnen de praatjes.

De kwetsbare opkweekmarkt

Minder middelen en onduidelijke werking van biostimulanten zorgen ervoor dat er meer aandacht is voor de kwaliteit van het uitgangsmateriaal. Weerbaar telen begint al eerder bij de opkweek, de rol van opkwekers wordt dan ook steeds belangrijker. Je leest in deze editie hoe kwetsbaar die markt is geworden. De recente problemen bij West Plant en eerder bij Plantise lieten dat zien. Plots is de leveringszekerheid voor telers dan niet meer zo vanzelfsprekend.

Het blijkt dat de marges dun zijn en de risico’s hoog. En dat terwijl de eisen aan kwaliteit steeds verder toenemen. De behoefte aan zekerheid zorgt ervoor dat steeds meer grote teeltbedrijven eigen opkweek opzetten. Een voorbeeld daarvan is P van Osch Groenteproducties. In de reportage over dit bedrijf lees je dat zij vorig jaar de stap hebben gezet om de volledige opkweek van hun bladgewassen zelf te organiseren. Puur uit noodzaak, ze hadden onvoldoende grip op kwaliteit en flexibiliteit bij de toeleverancier.

Mooi voorbeeld van ondernemerschap

Door het zelf te gaan doen, konden ze snel schakelen toen de weersomstandigheden het planten lastig maakten. Een mooi voorbeeld van ondernemerschap, zelf je verantwoordelijkheid nemen en de problemen waar je tegenaan loopt uit de weg nemen. Daarom ook des te mooi dat dit jaar juist een tuinbouwondernemer de hoofdprijs won!

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers