Het wisselvalige weer heeft zijn weerslag gehad op het komkommergewas bij Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden.
Tijn Aarts: “Het valt de laatste weken nog niet tegen. Ondanks dat het gewas ouder wordt, is de kwaliteit in die laatste weken juist vooruit gegaan.” Zeker de eerdere overgang, van lichtere weersomstandigheden naar zo’n anderhalve week met echt donker weer, deed de vruchtkwaliteit geen goed. “Het gewas kwam toen vol te hangen. Zo’n zwak moment komt de kwaliteit niet ten goede. Het gaf meer zwarte vruchten, Mycosphaerella en andere schimmels.”
Schimmels
Vooral tegen Mycosphaerella en Botrytis moest een paar keer gespoten worden. Ook werden plekken met Sclerotinia weggesneden of planten weggehaald. “We houden het in de gaten. Een aantal weken geleden hadden we heel veel vruchten hangen. Toen hebben we stek weggesneden. Daarmee haal je er rottigheid tussenuit. Dat heeft een gunstig effect.”
“Die schimmels is toch ook wel een ‘ras-dingetje’. We hebben padproeven met rassen staan, en daar zie je toch wel flinke verschillen tussen in schimmeldruk.”
Dankzij gebruik van een ras met resistentie tegen meeldauw is van deze schimmel weinig waar te nemen.
We zien wel wat rupsen komen. Daar gebruiken we vooral biologische middelen tegen
Biologie tegen rupsen
De plaagdruk is nog laag. De biologie houdt de meeste plagen onder controle. “We zien wel wat rupsen komen. Daar gebruiken we vooral biologische middelen tegen. En we hebben er voor het eerst ook biologie tegen uitgezet.” Het duurt een paar weken voordat er een goede populatie van die Trichogramma is opgebouwd.
Instraling wegschermen
Als het zonnig is, wordt er bijtijds geschermd tegen te veel instraling. De klimaatinstellingen blijven steeds redelijk hetzelfde, al mogen de temperaturen nu overdag hoger oplopen naar 25 of 26 graden Celsius. ’s Nachts gaat de temperatuur heel eventjes terug naar 17 graden, als het al lukt om dat te halen. Na de nacht van 18 graden Celsius wordt er op tijd weer opgestookt richting 19 graden.
CO2 wordt alleen gedoseerd met wat de wkk produceert. Er zijn geen aanvullende CO2-bronnen aanwezig. “Heel hoog kom je niet in CO2-niveaus, maar het is prima zo.”
De watergift wordt aangepast aan de wisselende weersomstandigheden. De basisregeling is op de instraling gebaseerd, maar op grond van de watergehaltemeter wordt zo nodig handmatig een beurt extra gegeven.
Gefaseerd wisselen
In de laatst geplante teelt is net nog een rondje blad geplukt, omdat het gewas iets voller begon te raken. Op de plek van de vroegste planting wordt in week 21 al weer opnieuw geplant, met het ras Dee Pend. Daarna volgen de andere afdelingen. “We wisselen in drie fases, om de twee weken. Dan hebben we altijd iets in productie.”
Auteur: Peter Visser