“Door het koude en donkere weer van de afgelopen tijd lopen we in productie van aubergines 2 kilo per vierkante meter achter op vorig jaar”, zegt Rob van der Knaap van PandA in Honselersdijk.
Dit jaar is er minder zonlicht in vergelijking met vorig jaar. “Hierdoor heeft de plant meer moeite met de opbouw, waardoor de kwaliteit van de vruchten in houdbaarheid achteruit is gegaan. Deze aubergines hebben we voor minder geld in de markt moeten afzetten. Daar zijn we nu gelukkig vanaf.”
Krachtig gewas met veel vruchten
In week 16 is er 1,88 kilo per vierkante meter geoogst. Vorig jaar in dezelfde week was dat 2 kilo. De teler hoopt in mei op meer zonlicht en hogere buitentemperatuur voor een beter gewas en grotere productie. Van der Knaap: “Door de koude noordoostenwind is de buitentemperatuur laag geweest. Het is sinds de jaren ‘70 niet meer voorgekomen dat tot mei de temperatuur onder de 20 graden is gebleven.”
Het gewas staat er krachtig op met veel vruchten. Dat stemt de teler tevreden. “Er staan veel vruchten in de wacht. Dus als we meer licht en hogere temperaturen krijgen, gaat het los. Het gewas en wij zijn er klaar voor om meer te gaan oogsten.”
In de nacht is de stooktemperatuur 17,5 graden en overdag 19-20 graden. Door het koude weer worden er voor het verwarmen meer stookkosten gemaakt.
Generatieve actie doen
De watergift verschilt per dag. Op een dag met meer zonlicht worden meer druppelbeurten gegeven. De eerste druppelbeurt start 2 uur na zonsopgang. Het watergeven gaat door tot 3 uur voor zonsondergang. In de nacht worden geen druppelbeurten gegeven. “We willen dat de mat inteert tot 10%, waarmee we een generatieve actie doen”, aldus de aubergineteler.
Ingegrepen tegen spint
In week 16 is met Floramite tegen spint gespoten. Tegen spint waren in februari al de roofmijten Phytoseiulus persimilis en Amblyseius californicus en de galmuglarve Feltiella uitgezet. “De populatie van de natuurlijke vijanden ontwikkelt zich goed. Maar desondanks kan het snel gaan met de ontwikkeling van spint. Omdat de biologie het niet kon bijhouden, hebben we moeten ingrijpen met een bespuiting.” Indien nodig zal de teler extra roofmijt Phytoseiulus persimilis en galmuglarve Feltiella uitzetten.
Tegen luis en witte vlieg is een keer met Verimark gedruppeld.