Doorgaan naar artikel

Beste Elstar wint een stuiver

In Nederland en Duitsland kan een teler bij het sorteren voor de beste Elstarappels een hogere prijs incalculeren. In München lijkt krapte op te treden.

De beste prijs die op de Nederlandse afzetmarkt genoemd wordt, is circa 85 cent per kilo. Voor gelegde en gestickerde Elstar weliswaar, maar er zit wat beweging, zo melden handelaren op de Nederlandse en Duitse markt. Voor die Duitse markt zijn de telersprijzen voor appels (alle rassen) gemiddeld 40 cent in april, blijkt uit cijfers die de Europese Commissie verzamelt. Dat is 11 procent hoger dan in maart. Op de Duitse groothandelsmarkten was het vooral het groothandelscentrum in München dat de Elstarprijzen verhoogde naar 94 cent. In andere deelstaten is dat nog niet zichtbaar overigens.

Tassenacties

Twee tassenacties met Elstar vallen deze week op. Bij Albert Heijn kost een tas van 3 kilo twee euro. Bij Aldi is een kleinere tas met 1,5 kilo voor 99 cent te koop. Beide acties moeten een behoorlijk volume-effect opleveren. Een leverancier van één van de winkelketens in Nederland stelt dat de kwaliteit in tassenacties niet onder doet voor de losse verkoop. Door de verkoop in plastic moet dat wel om de kwaliteit van de appel goed te houden. De leverancier verwacht tot eind juni door te gaan met Elstar. Door grotere volumes doet de leverancier wel zaken met meer telers dan voorheen en houdt hij minder voorraad aan. Het kwaliteitsbeeld bij Elstar is daarvoor te wisselend, stelt hij. Met het oplopen van de uitvalpercentage bij sorteren, moet de prijs voor de supermarktkwaliteit wel verder omhoog, daarbij ook ondersteund door meer vraag uit Duitsland die verwacht wordt, gezien de prijsontwikkeling in sommige regio’s.

Dramatische prijzen in Polen

In Polen is de prijs voor appels gemiddeld in april opnieuw gevoelig gedaald, blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. De prijs daalde van 19 naar 17 cent gemiddeld (telersprijs) en ligt daarmee op de helft van de prijs van vorig jaar april, blijkt uit dat overzicht. Het lijkt het gevolg van het sluiten van de Russische grens en het kwaliteitsbeeld bij deze bulkrassen.

Het beeld in Polen komt niet overeen met andere EU-landen. In Duitsland stegen de prijzen 11 procent naar 40 cent. In Italië lagen de telersprijs gemiddeld boven de zestig cent en bleef deze boven vorig jaar. Dat is ook het beeld in Frankrijk (ruim 60 cent), al lag de telersprijs daar in 2015 iets hoger dan dit jaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin