Onlangs hadden we op ons bedrijf een theatervoorstelling van Karavaan. Karavaan speelt als ‘buitengewoon theater op locatie’ de voorstelling vaker en steeds op een agrarisch bedrijf ergens in Noord-Holland, dit keer dus bij ons.
Het betrof een boerendrama over de maakbaarheid van het leven. Het ging onder andere over een jonge boer die klem zit tussen de regelgeving van de overheid en de macht van agrarische multinationals, zoals zaadfirma’s en fabrikanten van chemie en meststoffen.
De kern was dat we vast dreigen te lopen als we doorgaan op de weg zoals we nu doen, tenzij we andere richtingen durven in te slaan en daarin beslissingen durven te nemen. Het trok veel bezoekers en die hebben ook nog een rondgang over ons bedrijf kunnen maken. Het was leuk om eens andere mensen op je bedrijf te hebben dan die je gewend bent.
Politieke maatregelen
De voorstelling deed mij ook denken aan het klimaatrapport van het IPCC. Het zou een ‘wake-up call’ zijn dat we nu echt zaken anders moeten gaan aanpakken, maar eigenlijk weten we dat al jaren. Wat mij stoort is dat niemand bij de overheid of in de politiek nu opstaat en zegt ‘zo gaan we het doen’. Opnieuw zit iedereen naar elkaar te kijken, niemand durft zijn nek uit te steken en er wordt geprobeerd het rapport af te zwakken. Maar al klopt er maar de helft van wat er in dat rapport staat, dan wordt het echt de hoogste tijd om beslissingen te nemen, ook al gaat het daarbij om impopulaire maatregelen.
Hoezo krijgen mensen steeds minder vertrouwen in de politiek?
En als je kijkt naar wat er nu in Afghanistan is gebeurd, dan kon je volgens mij echt op je klompen aanvoelen dat dit zou gaan gebeuren. ‘Dit hadden we niet verwacht’ klinkt ongeloofwaardig. Ministeries verzanden vervolgens in politieke discussies en durven niet of te laat een beslissing te nemen, waardoor ze mensenlevens op het spel zetten. Nu pas een luchtbrug opzetten, is gewoon mosterd na de maaltijd. Hoezo hebben mensen steeds minder vertrouwen in de politiek en vinden ze de overheid onbetrouwbaar?
Dagelijkse en langetermijnbeslissingen
Natuurlijk gaat het over andere, wellicht wat minder zwaarwichtige zaken, maar ook als ondernemer moet je dagelijks beslissingen nemen. Soms gaat dat over praktische dingen waar je voor komt te staan, soms over langetermijnzaken, zoals welke kant je met je bedrijf op wilt. Hoe dan ook, je moet beslissen wat je gaat doen en dat kan goed en soms ook verkeerd uitvallen. Dat is nou eenmaal inherent aan beslissingen nemen. Maar voorop staat dat ze genomen moeten worden.