In Nederland is de eerste regenhaspel van FJ-Agro afgeleverd. Een typisch Deense machine volgens het systeem waarbij de haspel over het land rijdt, in plaats van de slang over het land naar de haspel toe te trekken.
Voordeel is dat het – vooral bij grote lengtes van de slang – minder kracht kost dan om de slang over het land naar de haspel te trekken.
Lees verder onder de foto.
Sproeien over bomen
De eerste installatie van FJ-Agro is in Nederland verkocht aan een aardappelteler. Er is inmiddels meer belangstelling, onder andere in de boomteelt, waar ze voordeel in het systeem zien om met een opgebouwde sproeiboom op enkele meters hoogte over de bomen te sproeien. Dan is het voordeel dat de haspel waar de boom op wordt gebouwd, een heel stabiel geheel vormt.
Maar er zijn meer voordelen die het voor een brede toepassing in de Nederlandse landbouw interessant kan maken om met de Deense methode te werken.
Volle lengte benutten
Bij het Deense systeem volgt de haspel de slang zoals die op de grond ligt. De slang kan probleemloos bochten maken en op het eind van het perceel zelfs naar een volgende werkgang draaien. Zo kun je altijd de maximale lengte uitrollen. Vooral als de percelen beduidend minder lang zijn dan dat er meters op de haspel zitten, spaart dat tijd voor het verzetten van de haspel. En afhankelijk van de situatie op het perceel kan het ook schelen in het aanleggen van aanvoerbuizen. Omdat de slang met een bocht vanaf de kopakker het perceel op kan, kun je vanuit een hydrant of vanaf de pompunit ook naar links en naar rechts een extra werkgang maken.
Omdat de haspel bij het Deense systeem niet aan de slang trekt, kan die ook dunwandiger en dus goedkoper zijn. En kan er met dezelfde diameter soms net een extra winding meer op de haspel.
Aandrijven op waterkracht
De haspel staat als een vierwielige wagen in het land, waarbij de slang de dissel stuurt (waardoor die vanzelf de slang volgt). Twee grote wielen zorgen voor de aandrijving. Dat gebeurt via een transmissie door een waterturbine. Uittrekken doe je met de trekker, maar het is eigenlijk dus meer uitrollen dan uittrekken, waardoor dat ook relatief weinig kracht vraagt. Zodra je begint kun je de pomp al aan zetten, en al spuitend uitrollen. Je hoeft dan niet terug naar de pomp om die in te schakelen.
De eerste machine van FJ-Agro wordt afgeleverd door Mechanisatiebedrijf Hoogendoorn in Houten (Utr.), Handelsonderneming Pauly in Casteren (N.-Br.) treedt op als importeur. Van een soortgelijk systeem van het Deense Fasterholt draaien er inmiddels een stuk of wat meer in Nederland, die worden geïmporteerd door Smits in Veldhoven.