Doorgaan naar artikel

Beoogd staatssecretaris Rummenie: Glastuinbouw als ASML

De beoogd staatssecretaris Jean Rummenie (BBB) had een hoofdvak Tuinbouw tijdens zijn studie in Wageningen en noemt glastuinbouw ‘de ASML van Westland’. Het is de verwachting dat hij tuinbouw in zijn portefeuille krijgt.

Ook Jean Rummenie schreef een motivatiebrief voor zijn benoeming. De tuinbouw noemt hij (met landbouw samen) een diamant voor de economie. “Vergeet niet, de tuinbouwsector is het ASML van het Westland en een hightech sector. Niet voor niets roemt David Attenborough die, als voorbeeld van een uiterst effectieve en duurzame vorm van landbouw.” Alom wordt verwacht dat Rummenie de portefeuille tuinbouw krijgt toebedeeld in het nieuwe kabinet, toch één van de minder grote dossiers op het ministerie.

Rummenie werkte als landbouwraad

Rummenie (70) is landbouwkundig ingenieur met Tuinbouw als één van de hoofdvakken. Hij werkte namens het ministerie van Landbouw vele jaren als landbouwraad in veel verschillende landen, zoals in de Verenigde Staten, Hongarije, Polen, Argentinië en Indonesië. Hij was er betrokken bij besprekingen over de toelating van Nederlandse producten op die buitenlandse markten. Ook had hij diverse ambtelijke functies op het ministerie in Den Haag.

Rummenie kwam in november net niet in de Tweede Kamer. Hij stond op de kandidatenlijst van BBB op de achtste plaats, maar de partij haalde zeven zetels. Nu maakt hij alsnog zijn entree in de landspolitiek als staatssecretaris van Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Ook de beoogd minister van landbouw Femke Wiersma stuurde een motivatiebrief. Ook zij vindt dat Nederlandse landbouwsector vitaal moet blijven zodat ook het agro-kenniscluster wereldwijd toonaangevend blijft. Volgens Wiersma heeft de hoogproductieve landbouw de afgelopen tijd ten onrechte een nare nasmaak gekregen. Toch is er volgens haar juist ook meer ruimte voor andere opgaves zoals natuur als hoogproductieve landbouw gekoesterd wordt. Het woord transitie wil ze niet voor de landbouw gebruiken, maar (door-)ontwikkeling. Met het woord transitie wordt er volgens Wiersma een waardeoordeel gegeven.

Ruimte voor ondernemerschap

Wiersma schrijft dat ze zich goed kan vinden in het hoofdlijnenakkoord; innoveren, doelenbeleid met ruimte voor ondernemerschap en langjarige reële vergoedingen voor diensten. Als voorbeeld noemt ze agrarisch natuurbeheer, waar een goede beloning voor langere tijd volgens haar een randvoorwaarde is. In het hoofdlijnenakkoord wordt voor dit beheer € 500 miljoen per jaar extra vrijgemaakt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin