Groenten & Fruit Actueel
||

Benodigde hoogte kassen geen 10 maar 13,5 meter

In ruimtelijke plannen voor glastuinbouwgebieden moet een bouwhoogte van 13,5 meter staan, stelt Glastuinbouw Nederland. In 2020 was dat nog 10 meter.

In ruimtelijke plannen voor glastuinbouwgebieden moet een bouwhoogte van 13,5 meter staan, stelt Glastuinbouw Nederland. In 2020 was dat nog 10 meter. Dat blijkt uit een beroepszaak van Glastuinbouw Nederland tegen de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas over het bestemmingsplan Zuidplaspolder.

In 2020 vocht Glastuinbouw Nederland het toenmalige bestemmingsplan succesvol aan, toen 8 meter bouwhoogte voor kassen was opgenomen. Bij die beroepszaak pleitte Glastuinbouw Nederland voor 10 meter bouwhoogte.

Hogere kas nodig voor energiebesparing en minder emissie

In de nieuwe beroepszaak tegen het aangepaste plan (reparatieplan) is een bouwhoogte van 10 meter opgenomen, maar is de ontwikkeling in bouwtechniek voor kassen nu richting 13,5 meter, stelt Glastuinbouw Nederland. 

Op de zitting heeft Glastuinbouw Nederland toegelicht dat al een aantal jaar een bouwhoogte van in ieder geval 12 meter is vereist voor kassen, in verband met de voorzieningen voor energiebesparing bovenin de kas en het terugdringen van emissies. In het geval van specialisatie is nog wat meer hoogte nodig. Om die reden heeft Glastuinbouw Nederland nu gevraagd om een maximaal toegestane bouwhoogte van 13,5 meter. De bestuursrechter stelt echter dat het mogelijk is 10% af te wijken van de hoogte van 10 meter in dit aangepaste plan en dat aangetoond is dat meer bouwhoogte nodig is.

Bouwvlak per bedrijf in Zuidplaspolder

Glastuinbouw Nederland haalde op andere punten ook niet zijn volledige gelijk. Het reparatieplan van de gemeente geldt maar voor een aantal bedrijven, en niet voor het hele gebied. Ook stelt Glastuinbouw Nederland dat bedrijven nu worden begrenst in hun omvang doordat geen nieuwe bouwvlakken zijn opgenomen waarin bedrijven zich kunnen ontwikkelen.

De gemeenteraad van Zuidplas besloot per bedrijf een bouwvlak op te nemen, waarbinnen bedrijven zich kunnen ontwikkelen. De eerdere uitspraak verplichtte de gemeente er niet toe om meer of grotere bouwvlakken aan te wijzen, stelt de bestuursrechter.

De bestuursrechter stelt dat Glastuinbouw Nederland wel gelijk heeft dat de reparatie van het bestemmingsplan voor een aantal bedrijven moet gelden en draagt de gemeente op dat te wijzigen.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers