Telers moeten extra investeren in een machine voor nieuwe kisten. GMO-subsidieprogramma moet die investering blijven dekken, vindt de Belgische veilingcoöperatie BelOrta.
Op dit moment zijn investeringen in de zogenoemde openklapmachines opgenomen als collectieve investering van het GMO-programma van BelOrta. Dat moet in de toekomst zo blijven, stelt de Belgische marktleider in haar ledenblad BelOrta News. BelOrta heeft een omzet van €480 miljoen en een aanzienlijk deel van haar leden in Nederland. In België wordt – net als in Nederland – gesproken over een toekomstige invulling van het GMO-programma.
Omslag naar klapkratten
De groenten- en fruitsector is bezig met een omschakeling naar klapkratten om de vaste kratten te vervangen. Deze leiden ingeklapt tot grote winst in transportbewegingen. Telers moeten de klapkratten echter ook weer uitklappen. Die extra handeling is ondervangen met openklapmachines. Bij BelOrta kan deze investering over vijf jaren gespreid worden, waardoor de ondersteuning door GMO meerjarig is.
Toekomstonderzoek GMO
BelOrta-telers deden afgelopen zomer mee aan een onderzoek naar GMO. Telers zien vooral dat de coöperatie met GMO moet blijven streven naar zaken als afzetverbetering, kwaliteit en productieplanning of onderzoek. Milieubescherming wordt als zevende thema benoemd. Binnen onderzoek moet meer ingezet worden op nieuwe middelen, kwaliteit van de bodem en watervoorziening, stellen de telers.