“Doordat de komkommerplant nog klein zat was, hebben we vier dagen later geplant”, zegt Danny Dijkzeul, locatiemanager van Bryte Greenlight in ‘s-Gravenzande.
De komkommers van het ras Upstage (Nunhems) zijn 19 en 20 januari geplant. “Vrij snel daarna zijn we overdag van 10.00 tot 16.00 uur met 50% en 90 micromol gaan belichten. Omdat we de elektriciteit hiervoor moeten inkopen, is de belichting een enkele keer uitgeschakeld omdat de stroomprijzen dan te hoog waren. In het weekend zijn deze prijzen veelal lager en dan belichten we een paar uur meer van 8:00 tot 16:00 uur.”
Er zit een stijgende lijn in het vormen van bladeren
Groeizaam en groen gewas
“De plant is vanaf de start lekker gaan groeien. Het is een groeizaam en mooi groen gewas geworden.” Eind week 5 was er 47 cm groei en in begin week 6 15 tot 16 bladeren. In week 5 waren er vier nieuwe bladeren bijgekomen en in week 6 zes nieuwe bladeren. “Er zit een stijgende lijn in het vormen van bladeren. Omdat er nu nog weinig plantbelasting is, heeft de plant nog voldoende kracht om bladeren aan te maken.
Eind januari eerste bloemen in bloei
De eerste 6 oksels zijn leeggehaald. Op het zevende oksel zijn eind week 5 de eerste bloemen in bloei gekomen. Het zijn mooie grote bloemen.
Deze teelt loopt door tot begin juni met in het begin enkel stamvruchten. “We gaan in begin week 9 nog een keer verdubbelen. Nu hebben we 1,5 plant/m2; dan gaan naar 3 planten/m2. We halen dan de kop van de plant eruit en houden twee ranken aan.”
Temperatuur in voornacht verlaagd
De etmaaltemperatuur ligt op 19,5/20 graden Celsius. De stooktemperatuur overdag is 21,5 graden met 1 graad lichtverhoging op de stooktemperatuur. Bij zonnig weer mag de temperatuur in de kas oplopen naar 25 graden. De stooktemperatuur in de nacht is 19 graden. “Bij komkommer hebben de temperaturen een vlakker verloop dan bij tomaat. Vanwege de eerste bloei is de temperatuur in de voornacht verlaagd van 19 naar 18,5 graad.”
Geen AC-folie
Dit jaar is ervoor gekozen om geen vast AC-folie aan te brengen, zoals vorig jaar. “Het AC-folie hing toen vlak onder de lampen, waardoor we het gewas niet konden belichten zolang het AC-folie er hing. Nu kunnen we wel belichten. Met het relatief zachte weer hebben we er geen spijt van dat we het nu zonder AC-folie doen. Het zou ook meer in de weg liggen.”
Preventief natuurlijke vijanden uitgezet
Preventief zijn er zakjes met roofmijt Amblyseius swirskii tegen trips en witte vlieg uitgezet. Op iedere mat een zakje. “Deze roofmijten zijn niet zo mobiel, dus zetten we deze uit waar we ze nodig hebben.” Er zijn nog geen schadelijke insecten gesignaleerd.
Auteur: Harry Stijger