“Het gaat goed met de teelt onder ledlampen”, vertelt aardbeienteler Jack Hereijgers in Rijsbergen over de Sonata-aardbeiplanten die sinds eind november op de goten staan.
De aardbeien staan onder 70 micromol licht van 2 uur ’s nachts tot 6 uur in de middag. Tevoren – vanaf 3 augustus – waren de planten verduisterd om de omslag van vegetatief naar generatief naar voren te halen: dat werd 21 augustus.Naar zijn gevoel is de teelt in het begin wel wat te rustig gestart. “Het is voor ons een nieuwe teelt en we gaan absoluut voor kwaliteit. We zijn voorzichtig geweest, misschien wat té voorzichtig.”
Daarnaast zorgt phytophthora in de belichte teelt voor uitval van planten, zo’n 10%. “Dat zagen we al na drie weken. Sonata is gevoelig voor phytophthora, dat is bekend. Maar we gebruiken hetzelfde ras ook in een verse teelt, daarin zie je geen uitval. We hebben in eerdere jaren in verse teelten 2 tot 3% en soms 5% uitval gehad. Maar 10% is wel erg hoog.”
Een sluitende verklaring is niet direct te bedenken. “De planten onder led en in de verse teelt zijn weliswaar van verschillende herkomsten, maar dat hoeft de reden niet te zijn. Tijdens de verduistering krijg je een heel ander klimaat, dat zou ook mede een oorzaak kunnen zijn. Het komt erop neer dat we het gewoon niet weten.”
Vervanger Sonata
Het is omdat er (nog) geen alternatieven voor Sonata zijn, anders was hij al met dit ras gestopt, redeneert Hereijgers. “Zo veel uitval, daar kan ik slecht tegen. Het ras Sonsation zou een vervanger kunnen zijn, maar je hebt ook te maken met de voorkeuren bij de handel.”
De planten waarmee niets aan de hand is, stonden er midden week 6 goed bij, met de eerste verkleurende vruchten. “Volgende week volgt de eerste pluk. We hebben altijd gezegd dat we rond half februari zouden starten met de oogst, dat lukt dus ook. De collega’s met Son-T zijn overigens al wel een week aan het plukken”, aldus Hereijgers op 7 februari. “We zijn de teelt te rustig gestart, dat is het. We zien wel een mooie spreiding, we zien ook nog bloemen onderuit de takken komen. Het wordt een lange pluk.”
Voor zijn collega’s die al aan het plukken zijn, was de prijsvorming in week 6 niet om over naar huis te schrijven: € 3,50 tot € 4 per pond. “Dat vind ik een lage prijs. Ik hoop dat het volgende week beter is.”
Bemesting en gewasbescherming
De temperatuur valt vanaf 18 uur tot 2 uur ’s nachts terug tot 8 graden Celsius. Dan gaat de ledverlichting aan en wordt opgestookt tot 16 à 17 graden. De eerste watergift volgt om 3 uur in de nacht, op totaal 5 à 6 gietbeurten per etmaal. Het bemestingschema wijkt niet af van andere teelten. De gewasbescherming bleef tot nu toe beperkt tot enkele vruchtrotbehandelingen; spint en bladluizen worden biologisch aangepakt. “Dat hebben we goed onder controle.”
Flinke temperatuur
In de verse teelt met Sonata gingen vorige week (teeltweek 5) de eerste bloemen open. Voor de teelt zaten de planten 7 tot 8 weken in de koelcel. “Het is een gestrekt gewas. We willen altijd vroeg zijn, daarom hebben we een flinke temperatuur aangehouden. In combinatie met de donkere dagen in januari is dat misschien even te veel geweest. De teelt loopt nu een paar dagen voor in vergelijking met veel andere jaren. Maar de temperatuur moet nu wel terug om voldoende grofheid te krijgen, daardoor leveren we de huidige voorsprong weer in. We gaan vanaf half maart plukken, dat is gangbaar.”
Kachel uit
Alle doorteelten (van 7 tot 10 augustus, van rond 18 augustus en van rond 23 augustus) lagen vorige week nog koud. “De eerste teelt is op 20 januari koud gegaan, en de tweede planting op 25 januari. In de laatste planting ging de kachel eind januari/begin februari pas uit. Niet eerder, want die planten waren nog niet klaar. Ze vangen nu wel goed koude, en de bloemaanleg gaat mooi door.”
Het is de bedoeling de eerste afdeling weer op 15 februari op te stoken, en dit gewas het weekend erna terug te snoeien. De twee volgende afdelingen volgen eind februari/begin maart. “Zo werken we het afdeling voor afdeling af: opstoken en dan drie dagen later terugsnoeien.”
Auteur: Joost Stallen