België heeft bij de Europese commissie gevraagd om meer interventiemogelijkheden voor haar fruittelers.
Met name bij de perentelers is onrust. In de jongste interventieregeling na de boycot door Rusland zijn de quota verlaagd, waardoor de interventievolumes te laag zijn voor Belgische telers. Het land vraagt de Europese Commissie om niet gebruikte interventieruimte uit andere landen in te zetten voor Belgische telers. In Italië is de situatie bijvoorbeeld veel minder problematisch dan in België, bleek op de jongste vergadering van het beheerscomité groente en fruit van de Europese Commissie.
België krijgt mogelijk meer interventiemogelijkheden als de Europese Commissie volgend jaar de reguliere interventievergoeding uit de GMO-regeling verhoogt naar de vergoeding uit de speciale regeling voor interventie na de Russische boycot.
393 miljoen euro
Sinds het begin van de Ruslandembargo is 393 miljoen euro uitgegeven voor 1,4 miljoen ton groente en fruit. Met name in Polen hebben fruittelers het lastig en is door telers geprotesteerd. In mei en juni waren de Poolse appelprijzen 50% lager dan vorig jaar. Nu begint het seizoen met 30% lagere prijzen dan vorig jaar. Ook Polen wil meer interventiemogelijkheden. Naar verwachting gaat dit jaar 60 procent van de Poolse appels naar de verwerking, waar dat normaal 40 procent van de oogst is.
Toch lijkt in Europa de fruitmarkt te herstellen, zo concludeert de commissie. In Duitsland blijft de prijs achter bij het historisch gemiddelde, maar beweegt daar wel naartoe.