Het Belgische voedselagentschap (FAVV) gaat dit voorjaar voor het eerst de aanwezigheid van de Aziatische fruitvlieg in de gaten houden.
Dat is in overleg met de Belgische fruitsector gebeurd. Waarschijnlijk wordt de monitoring vanaf maart actief, als de buitentemperatuur gaat stijgen. Het is voor het eerst dat de FAVV actief gaat monitoren op het insect, ook wel bekend onder de noemer Drosophila suzukii.
De actie is ondernomen nadat de fruitvlieg in november werd aangetroffen in een tuin in Oostende. Volgens entomoloog van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Hans Casteels staat onomstotelijk vast dat het om de bewuste fruitvlieg gaat.
De FAVV weet niet hoe het insect daar terecht is gekomen. Aannemelijk is dat de fruitvlieg via import in België terecht is gekomen. Oostende bevindt zich op korte afstand van de haven van Zeebrugge waar veel fruit wordt ingevoerd.
In Zuid-Europa kampen fruittelers al langer met de gevolgen van de fruitvlieg, die moeilijk te bestrijden is. Ook in Nederland is wordt inmiddels tussen diverse partijen in de sector overleg om eventuele maatregelen te treffen. De Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO) wil proberen mogelijke routes in kaart te brengen via welke de fruitvlieg in Nederland binnen kan komen.
De FAVV zal gaan monitoren in de Belgische fruitregio’s, maar ook bij de diverse invoerstations. Het is nog niet duidelijk of het organisme ook op Europees niveau zal worden aangemerkt als quarantaine-organisme. Vooralsnog is dat niet het geval.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester