België en Duitsland willen de btw op groente en fruit verlagen.
De Duitse landbouwminister Cem Özdemir en de Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, hebben dat deze week gemeld. Ook Spanje denkt aan de verlaging van de btw op voedingsproducten (groente, fruit en zuivel) om een compensatie te bieden voor de hogere voedselprijzen.
Btw op groente en fruit naar 0%
In België moet de btw op groente en fruit van 6 naar 0% gaan, stelt Vandenbroucke voor. De Duitse landbouwminister stelt ook voor het tarief op 0% te zetten voor fruit en groenten. Binnen de Duitse coalitie is er bezwaar tegen het voorstel van Özdemir. De liberale FDP is tegen en ook bij de sociaaldemocraten (SPD is er weerstand. De groenen (de partij van minister Özdemir) zijn voor.
Consumptie groente en fruit blijft achter
In Duitsland blijft de consumptie van groente en fruit achter bij de rest van de Europese Unie, zo blijkt uit een wetenschappelijk advies aan de Duitse regering. Özdemir voert twee argumenten aan voor de btw-verlaging. Een lagere btw betekent een compensatie voor de hogere prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Tegelijk is uit oogpunt van volksgezondheid goed dat de groente- en fruitconsumptie omhoog gaan. Een lagere btw kan daarbij helpen, al zal de stimulans om de groente- en fruitconsumptie te verhogen niet genoeg zijn uit oogpunt van volksgezondheid, verwachten experts.
Nederland doet onderzoek naar lagere btw
In het coalitieakkoord hebben de Nederlandse regeringspartijen afgesproken om te onderzoeken of de btw op groente en fruit naar beneden kan en er een suikertaks kan worden ingevoerd. Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) zegt dat een lagere btw structureel € 1 miljard kan kosten. Het is volgens hem de vraag of dat bedrag niet anders kan worden ingezet om te komen tot een gezonder voedingspatroon. Begin dit jaar zal het onderzoeksbureau SEO een rapport uitbrengen over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de verlaging van het btw-tarief voor groente en fruit.