“Nee, het winterbloemkoolseizoen is niet best geweest”, is de ervaring van Theo Vlaar in Andijk. “We zullen het moeten hebben van de laatste 3 rassen.”
De vorst, maar ook de oostenwind hebben toch harder aangepakt dan verwacht en tijdens die vorst hield wild het blad ook nog kort. “De meeste rassen hebben te weinig blad gemaakt, waardoor de kolen niet goed zijn uitgegroeid. Het wordt nu wel per ras beter, maar we zitten ook al bijna aan het einde van het seizoen.”
Meer dan directe wildschade
Wildschade is ook wat Vlaar flink bezig houdt. “De beleidsmakers krijgen de echte schadecijfers niet te zien, want je moet zoveel invullen en tot in de kleinste details en al ben je maar een dag te laat met inleveren, dan kun je fluiten naar je centen. Het gaat ook niet alleen om de directe schade door het wild, maar ook hoeveel uren er in de verjaging gaat zitten en hoeveel materiaal je ervoor aan moet schaffen. Dat krijg je allemaal niet betaald, maar ik schat dat we al snel zo’n 13 tot 15 uur per hectare bezig zijn met verjagen en we hebben wel voor zo’n € 100.000 in doek en wildnet geïnvesteerd, allemaal voor eigen rekening.”
Verloren winterseizoen
In de eerste maand van de Nederlandse winterbloemkool, zat de Spaanse nog danig in de weg. “Supermarkten zaten toen nog met de Spaanse contracten. Pas later zijn ze overgestapt, toen de kwaliteit van de Nederlandse bloemkool ook beter werd. In de weken vóór Pasen was de prijsvorming niet goed, alleen in de week net voor Pasen trok het aan. In de rest van april was het weer minder, eigenlijk beginnen de prijzen deze week pas weer aan te trekken. Al met al kun je het best een verloren seizoen noemen.”
Eerste potbloemkool
Over de vroege bloemkool is Vlaar beter te spreken. “Die zijn hard gegroeid, ook omdat ze steeds op tijd een mooi buitje hebben gehad. Het afgelopen weekend is hier 35 millimeter gevallen, dat kon de grond goed verdragen”, aldus Vlaar op 3 mei. “Sommige van mijn collega’s zijn al aan het dekken, ik denk dat wij het doek er na Hemelvaart afhalen en dan gaan dekken. Ik schat in dat we vóór Pinksteren wel aan de eerste potbloemkool toe zijn.” Omdat de structuur en de bemesting goed op orde zijn, zijn bijbemestingen niet nodig. “Door het actieve bodemleven komt er sowieso al 50 kilo stikstof beschikbaar.” Naast de bloemkool groeit ook het onkruid voorspoedig. “Op sommige percelen hebben we het doek tijdelijk verwijderd om te kunnen schoffelen.”
Auteur Stan Verstegen