Vooral het beleid van de EU maakt gewasbescherming in Europa duur en dat zit snelle innovatie in de weg.
Adviesbureau EY onderzocht de zogeheten return on investment van gewasbeschermingsmiddelen ontwikkeld voor de Europese markt. Die blijkt 30 tot 40% lager te liggen dan het wereldwijde gemiddelde. Het rendement van een nieuw middel wordt in Europa omlaag gehaald door de relatief lange duur van het toelatingsproces, het kleinere marktpotentieel en de hoge R&D-kosten.
Dat Eurocommissaris Kyriakides daar nog net in het oude jaar de teugels nog wat vierde, neemt niet weg dat zelfs voor groene middelen het commercieel perspectief in de EU wankel is
Politiek maakt middelen duur
Sowieso die eerste factor is direct gevolg van de Brusselse regels. Maar ook dat kleinere marktpotentieel is gevolg van de plannen van de Europese Commissie om het gebruik van middelen in de EU drastisch te verlagen, met 50% in 2030. En het werd nog erger toen eind vorig jaar plannen doorsijpelden om gewasbescherming in de noordelijke helft van Europa bijna helemaal af te schaffen, ten gunste van Nitraatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwater richtlijn. Dat Eurocommissaris Kyriakides daar nog net in het oude jaar de teugels nog wat vierde, neemt niet weg dat zelfs voor groene middelen het commercieel perspectief in de EU wankel is.
Dikke en dure dossiers
Ook die hoge R&D-kosten worden niet in de laatste plaats door de politiek veroorzaakt. De door Brussel vereiste dossiers zijn dik en duur, óók voor die groene of biologische middelen.
Dat relatief lage investeringsrendement remt volgens EY de innovatie en daarmee de toekomstige gewasbeschermingskeuzes van Europese boeren en tuinders. Indirect maakt dat het halen van de Brusselse doelen in de Boer-tot-Bordstrategie en de Europese Green Deal moeilijker. Chemische middelen afbouwen kan immers alleen als er genoeg nieuwe groene alternatieven zijn.
EY – en u en ik – adviseren
EY adviseert dan ook wat elke middelenfabrikant, ook bijvoorbeeld Koppert dat alleen maar ‘biologisch’ doet, al jaren zegt: creëer specifieke wet- en regelgeving voor biologische middelen. En geef meer ondersteuning voor innovaties bij precisielandbouw en bij biologische gewasbescherming.
Dat advies hadden u en ik ook op de achterkant van een bierviltje kunnen opschrijven. Dat dure accountants het nu ook zeggen helpt misschien om de Brusselse geesten rijp te maken en wat beleidsvernieuwing in beweging te krijgen.