De Belastingdienst heeft 54 rechtszaken gewonnen met betrekking tot de zogenoemde Polenconstructies in de tuinbouw en de vollegrondsgroenteteelt.
Dat zegt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een debat over arbeidsmigratie in de Tweede Kamer. De uitspraken zijn in november vorig jaar gedaan. Het gaat om constructies waarbij het gewas voor de oogst op papier werd verkocht aan een buitenlands bedrijf, waarna het –vaak Poolse- bedrijf de oogst uitvoerde, waardoor op loonkosten bespaard kon worden. De rechtbank gaf de telers boetes oplopend tot 400.000 euro per gewerkt jaar. De boetes werden opgelegd in de teelt van aardbeien, asperges, bospeen en prei.
Tijdens het debat in de Tweede Kamer gaf Asscher aan zich nog meer te willen inzetten tegen arbeidsconstructies en illegale arbeid, om problematiek zoals in de champignonteelt te voorkomen. CDA en SP uitten tijdens het debat kritiek op Asscher over eerdere uitspraken van hem, waarbij hij opriep geen champignons meer te kopen bij Albert Heijn, omdat zij niet mee doen aan het Fair Produce-keurmerk. De partijen vinden dat Asscher er zich niet vanaf mag maken met een aansporing tot een consumentenboycot, maar actie moet ondernemen tegen de misstanden in de sector. De minister gaat binnenkort om de tafel met Albert Heijn en de champignonsector.
Een groot deel van de Kamer maakt zich zorgen over de toevloed van Roemenen en Bulgaren als volgend jaar de grenzen ook voor arbeidsmigranten uit die EU-landen opengaan. De SP en PVV zijn vooral bezorgd over de gevolgen voor de werkgelegenheid voor de Nederlandse bevolking. Asscher heeft daar begrip voor, maar voelt er niets voor om in Brussel nog eens om een uitzonderingspositie voor Nederland te vragen. Wel zal hij met collega’s uit andere EU-landen ervaringen uitwisselen over eventuele problemen die de migratiestroom oplevert.