Groenten & Fruit Actueel
||

‘Belang tuinbouw te ver opgerekt in Westland’

Het nieuwe herstructureringsbeleid van de gemeente Westland rekt het belang van de glastuinbouw te ver op.
Luchtfoto van het Westland.

Luchtfoto van het Westland.

Het nieuwe herstructureringsbeleid van de gemeente Westland rekt het belang van de glastuinbouw te ver op.

Dat zegt de oppositiepartij Westland Verstandig bij de behandeling van de voorstellen om privégrond met bestemming glastuinbouw en oud-tuinderswoningen beschikbaar te krijgen voor herstructurering. De gemeente wil braak liggende tuingrond tijdelijk anders bestemmen totdat behoefte is aan het perceel bij een verkavelingsproject. De huidige eigenaar moet dan wel een koopoptie tekenen tegen agrarische waarde.

Ook kunnen oude tuinderswoningen – die nu een agrarische bestemming hebben – couranter worden als de eigenaar een koopoptie tekent. De huizen worden verhandelbaar, maar niet tegen de normale woningwaarde. Ook dan geldt immers dat het perceel beschikbaar komt als een herstructureringsproject zich aandient.

Gevangen in huis

Die koopoptie is geen oplossing, denkt fractievoorzitter Peter Duijsens. Hij gaf als voorbeeld het huis van oud-tuinder Piet Grootscholten die zijn oude tuinderswoning niet verkocht krijgt, omdat het een bestemming heeft als bedrijfswoning. Zijn dochter deed in de commissievergadering financiën woensdag een oproep de schrijnende situatie te komen bekijken. Grootscholten, behoorlijk op leeftijd, zit volgens zijn dochter gevangen in zijn onverkoopbare huis.

‘Gefeliciteerd, uw perceel is uitgekozen’

Die koopoptie helpt de oud-tuinder niet volgens Duijsens. “Een koper zou zijn kop in de strop steken bij aanschaf van zo’n huis. Net na de verkoop van het huis van Grootscholten kan de gemeente zeggen tegen de nieuwe eigenaar: ‘Gefeliciteerd, uw perceel is uitgekozen om iets leuks voor de tuinbouw mee te doen.’ Bijvoorbeeld waterbergerging voor een bedrijf dat 10 percelen verderop ligt. De eigenaar krijgt dan de agrarische waarde van het perceel plus de vergoeding voor de stenen, maar minus de sloopkosten. Er zit geen evenwicht in die regeling. Het belang van de tuinbouw is te ver opgerekt.”

Na 1 jaar evalueren

Wethouder Peter Ouwendijk denkt dat de regeling wel degelijk werkt, maar weersprak het voorbeeld van Duijsens niet. “De agrarische waarde is gewoon de werkelijke waarde. We gaan uit van de bestemming. Dit is ook afgesproken in de werkgroep herstructurering. We gaan het invoeren en na een jaar evalueren. Tot die tijd gaat het college ervan uit dat met dit beleid wordt uitgevoerd wat is afgesproken.”

Verder praten

In de Westlandse politiek lijkt draagvlak om nog eens goed te kijken naar het ‘dienstwoningen-verhaal’. Nu zijn er voorbeelden van huizen in een lintbebouwing die geen van alle een mogelijke herverkaveling in de weg staan. Daarbij staan huizen met een woonbestemming naast huizen met een bestemming als agrarische bedrijfswoning.

Oud-tuinders als Grootscholten kunnen met een herbestemming tot burgerwoning uit de financiële zorgen en de onzekerheid door de herstructurering komen. Wethouder Ouwendijk is bereid opnieuw met de werkgroep herstructurering bij elkaar te komen om over het beleid te spreken. En dan met name de woningen in lintbebouwing.

Vertrek Arne Weverling

Donderdag werd verder bekend dat wethouder Arne Weverling zijn functie per 1 februari neerlegt om zich voor te bereiden op de Tweede Kamer verkiezing. Weverling is VVD-kandidaat kamerlid. Weverling was betrokken bij ruimtelijke ordening en arbeidsmigrantenbeleid in Westland.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers