Doorgaan naar artikel

‘Behoorlijk wat strijd geleverd dit ijsbergslaseizoen’

Wanneer we Ton Moors op 9 oktober spreken, zit hij in spanning over het staartje van het seizoen. De hamvraag is of hij de resterende 8 hectare ijsbergsla, die hij op dat moment nog heeft staan, verkocht krijgt.

“Sinds vorige week is er beduidend minder vraag naar Hollandse ijsbergsla”, aldus Moors. Hij verkoopt zijn product via handelaren en exporteurs. “Misschien doordat veel handelaren toen op een beurs waren en minder focus hadden op inkoop. Afgelopen vrijdag, 6 oktober, trok de vraag namelijk weer wat aan. Het is nu afwachten of dat doorzet. Ik moet deze of volgende week duidelijkheid hebben over de afzet van deze ijsbergsla. Als zich geen koper meldt, dan wordt ‘ie niet geoogst. Het is dus nog even spannend.”

Nette middenprijs

Terugkijkend kende het afgelopen seizoen ook diverse andere uitdagingen, geeft Moors aan. Hij startte in de Wieringermeer begin mei met oogsten, maar aanvankelijk was het – door het koude voorjaar – lastig om goede kwaliteit te leveren. “Ook de afzet liep in het begin stroef. Na een maand trok dat bij. Toen liep het de rest van de zomer goed, qua prijs en afzet. Ik heb nog geen precieze berekening gemaakt, maar schat dat we dit seizoen uitkomen op een middenprijs van 45 cent per krop. Dat is netjes, daar kunnen we het voor doen. Maar het kwam dit seizoen allemaal niet vanzelf.”

Stroef teeltseizoen

Met dit laatste doelt Moors ook op de problemen met rupsen en te kleine bollen in de zomer. “En in september hadden we een lichte meeldauwaantasting. Maar in vergelijking met collega’s in het zuiden mogen we wat dit betreft niet klagen. Het warme weer van begin september vormde ook nog een uitdaging; dit veroorzaakte een enorme oogstpiek. Hierdoor konden we het niet bijbenen en moesten we 1,5 hectare laten staan. Kortom: we hebben wel wat geld verdiend, maar ook behoorlijk wat strijd geleverd dit seizoen. Het verliep stroef en iedere keer kregen we weer een nieuwe uitdaging voor de kiezen.”

Paar bunders ‘bijsnoepen’

Inmiddels richt Moors zijn vizier al op het volgende teeltseizoen. De rassen Casemiro en IJs Jazz houdt hij er sowieso in, daarnaast oriënteert hij zich op kansrijke nieuwe rassen. “Maar deze moeten wel iets toevoegen. Qua areaal blijf ik volgend jaar waarschijnlijk rond de 80 hectare zitten. Maar misschien dat ik er ergens nog een paar bunders kan bijsnoepen.”

Onkruid en arbeid als zorg

Qua onkruidbestrijding voorziet hij wel de nodige uitdagingen voor 2024. “We kunnen dan geen Bonalan meer inzetten, waardoor we ons teeltsysteem zullen moeten omgooien. Concreet betekent dit dat we Kerb iets meer gaan gebruiken, maar deze herbicide moet je in tweeën spuiten. Het wordt er in ieder geval niet makkelijker op.”

Arbeid is een ander zorgpunt van de teler: het vinden van personeel wordt steeds lastiger. “Eigenlijk zouden er in ons land méér groepen aan het werk moeten kunnen; bijvoorbeeld asielzoekers. Maar dat hangt ook weer af van de politieke wind die er straks gaat waaien. Sowieso zullen de personeelskosten naar de toekomst verder stijgen. Ook dat is weer een extra uitdaging op ons bordje.”

Auteur : Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Moors

IJsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin