Het paprikagewas bij Nieuwkoop Paprika’s in Nootdorp is redelijk goed door de hete periodes heen gekomen.
Geert van de Sande over de tropische warmte: “Het valt bij ons mee. Je hebt uiteraard wel eens een neusje, maar in verhouding met wat ik bij sommige collega’s heb gezien, mogen wij niet klagen.”
Tijdens de afgelopen tropische hitte, met maximum buitentemperaturen tot 40 graden, bewezen de daksproeiers hun waarde. “Dat scheelt toch net even een paar graden dat je het koeler kunt houden in de kas. Of het nu 33 graden blijft, in plaats van 35, dat maakt best wel uit.”
Het schermdoek is eveneens ingezet om felle instraling weg te schermen, al is het niet op alle warme dagen gebruikt. “Wat knijpen voor een lager vochtdeficit lijkt vriendelijker voor de plant, maar als je met zulke hitte al te veel aan het kasklimaat gaat denken, dan gaat het ook niet goed. Voor de vruchten en de planten leek het mij soms toch beter om de luchtramen wijd open te zetten, om het nog een graadje koeler te kunnen houden. Ook al krijg je dan wel eens wat water van de daksproeiers binnen.”
Niet te hoge etmaaltemperaturen
Momenteel probeert Van de Sande de etmaaltemperatuur rond de 22 graden te houden. “Met oog op de vruchtkwaliteit willen we daar niet te ver boven komen. Sommige collega’s laten de etmalen wel hoger oplopen, maar het is net welk gewas of ras je hebt staan of dat kan. Zo is het ene ras gevoeliger voor een neusje dan het andere ras. Zeker met die hitteperiode zag je op bedrijven bijvoorbeeld heel veelbelovende nieuwe rassen, die de telers eigenlijk volgend jaar al dachten te gaan zetten, maar die met de warmte zwaar de brandplekjes in liepen.”
Wantsen
Waar de gevreesde brandplekjes door de felle instraling gelukkig mee vielen, is er wel de nodige zorg op het gebied van ziektes en plagen. “De Nazara-wantsen blijven best een probleem. Daar zijn we als paprikatelers door overvallen. We hebben daar nog nooit last van gehad. Je doet er alles aan om ze pleksgewijs te bestrijden, maar dat valt niet mee. In het voorjaar hebben we wat wantsen gezien, maar we hebben er bij die correctie toch een enkele gemist. Ze leggen dan zo veel eitjes dat het hard uitbreidt.”
“Je kunt ook niet volvelds chemisch gaan bestrijden, anders help je alle biologie om zeep. In een gedeelte waar we toch volvelds moesten ingrijpen, stond je versteld hoeveel trips er dan ineens op komt zetten, als de Orius uitgeschakeld is.”
Uiteindelijk zal er toch een biologische oplossing moeten komen, om de wantsen te beheersen zonder schade aan overige natuurlijke vijanden. “Maar dat zal nog een heel gevecht worden. Eerst gaven leveranciers van natuurlijke vijanden aan dat het biologisch leek te gaan lukken, maar dat valt toch tegen. Het ei van Columbus tegen de Nazara-wants is nog niet gevonden.”
Virus
Naast de wantsen-problematiek doet bronsvlekkenvirus afbreuk aan de teeltresultaten. “Virus blijft zich uitbreiden, terwijl we nauwelijks trips zien die het virus overbrengt. Ook op de vangplaten zie je ze niet. Door zieke planten steeds netjes weg te halen, denk je dan dat het virus wel steeds verder zal afnemen, maar dat is niet zo. Die stabilisatie valt tegen.”
Komend jaar zal dus gekozen worden voor een virus-resistent ras. “Daar zul je wel wat productie door gaan inleveren.”
Frisse kop
De combinatie van wantsen en virus maken het een heel moeizaam jaar. “Het is zonde van die problemen. Want waar geen wantsen aanwezig zijn in de kas, staat er nog een frisse kop op de planten. Het gewas staat ondanks de afgelopen hitte groeizaam genoeg. Als zijn planten er natuurlijk niet blij mee als de buitentemperatuur de 40 graden aantikt. De bloemkwaliteit gaat dan toch onderuit. De zetting schort wel even op. Waar je normaal 6 tot 7 nieuwe vruchtjes kunt opschrijven, stopt dat nu bij 3 of 4 stuks.”
Koeler osmose-water
Door het geven van water is de EC inmiddels weer op 2,2 tot 2,3 omhoog gebracht, waar die tijdens de hitteperiode was verlaagd naar 2 EC. Bij het geven van water was het een voordeel dat deels gebruik wordt gemaakt van osmose-water. Daardoor kon het gietwater ietsje koeler gehouden worden.
Auteur: Peter Visser