Als de aspergeruggen begin maart opgeploegd kunnen worden en de folie erop kan, is dat mooi op tijd, vindt Frank op het Veld in Herkenbosch. “Waarom niet eerder? Als de zon niet schijnt, doet de folie ook niets.”
Op het Veld is er in ieder geval geen voorstander van de folie voor de winter al op de ruggen te leggen. “In een najaar zoals we achter de rug hebben, zou je dan voor het folie leggen eerst moeten beregenen om de grond voldoende vochtig te krijgen. Verder loop je ook nog kans dat je heel de winter met kraaien te maken krijgt. Die vinden het mooi om gaten in de plastic te pikken.” Over de vroege rassen plaats hij na het folieleggen ook nog minitunnels.
Geen winterbedden
In oktober freesde hij het loof, daarna is de grond verder niet meer bewerkt. “Sommigen maken winterbedden, maar daar zie ik het voordeel niet zo van. Het idee achter een winterbed is dat de vorst niet bij de plant kan, maar daar staat tegenover dat je alle neerslag onderin de looppaden verzamelt, omdat het water van de ruggen afloopt.” De afgelopen vorstperiode gaf wel een mooie kans om te bemesten met kieseriet (325 kilo/ha) en kali-60 (120 kilo/ha). Verder gaat er om het jaar groencompost op, vorig voorjaar was dat het geval.
Snel dunne stengels
Vervolgens is het afwachten wat het komend jaar gaat brengen. Op het Veld zei afgelopen najaar te verwachten dat de productie lager zal uitvallen dan anders, daarbij toen verwijzend naar de mindere gewasstand. “De stengels zullen wel komen, het gewas probeert die er zo snel mogelijk uit te gooien, maar ze zullen snel dunner worden. Het zal ook gaan afhangen van het weer dat we gaan krijgen, denk ik.”
Land van herkomst
Dat is niet het enige, vreest Op het Veld. Hij wijst op de neiging bij de handel om asperges lang te bewaren. “Dan zijn ze langs de keurmeester geweest, maar de kwaliteit wordt in de koelcel alleen maar minder. En dus wordt er ook mindere kwaliteit verkocht, dat is jammer.” Ronduit kwalijk noemt hij het dat er buitenlandse asperges worden verkocht, die hier worden omgepakt als Nederlands product. “Het herkomstland moet op het product staan, maar dat zegt dan niets. Dat vind ik echt een probleem.”
Auteur: Joost Stallen
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt