Naast ouderwets beestjes tellen, kan DNA-onderzoek van pas komen bij het monitoren van biodiversiteit bij teeltbedrijven. In het bijzonder is dit voordelig bij het monitoren van plaagbeestjes. Ook herkenningsapps worden steeds beter.
Biodiversiteit is een hot topic, maar om daarover goede uitspraken te doen is monitoren belangrijk. Dat kun je op een traditionele manier doen door beestjes te vangen en vervolgens door iemand met verstand van zaken te laten determineren. Dat is wel tijdrovend en soms erg lastig.
WUR-onderzoeker Karin Winckler ging vorige week op de Appeldag bij Proeftuin Randwijk in op de nieuwe mogelijkheden die DNA-onderzoek geeft. Met een apparaat wat op een sporenvanger voor schimmelsporen lijkt, vang je insecten en andere organismen. In het laboratorium wordt de vangst verwerkt tot een uitslag waarin op basis van het DNA de gevangen beestjes benoemd worden. Zelfs een vos die langs loopt en sporen nalaat, zie je als DNA dan terug. Het DNA-onderzoek kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld op basis van de maaginhoud van een insect te bepalen wat er gegeten is. Dit kan veel informatie opleveren als je bijvoorbeeld de rol van een insect als natuurlijke vijand voor plagen wilt beoordelen.
Herkenningsapp voor plaaginsecten
Ook op andere manieren wordt in dit digitale tijdperk monitoring vergemakkelijkt. De app Obsidentify herkent alle wilde planten en dieren. Je maakt met je telefoon een foto en de app herkent de bruingemarmerde schildwants of Aziatische Hoornaar.
De app maakt gebruik van de beeldherkenning gemaakt door biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden. Dit systeem maakt gebruik met gevalideerde foto’s uit Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org. Waarnemingen die worden ingevoerd met foto worden gecontroleerd via Waarneming.nl door validatoren. Als deskundigen checken ze of de waarneming via de app klopt.
Agrariërs monitoren al vlinders.
Monitoring op moderne wijze van nacht- en dagvlinders door agrariërs gebeurt al in de praktijk in het Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied (BIMAG). Inmiddels doen ook enkele fruittelers mee aan het project. Ze hebben een emmer met daarin blauwe LED-lampjes die automatisch in het donker aangaan. In de nacht komen de nachtvlinders hier op af en worden ze gevangen. Agrarische deelnemers tellen en determineren zelf of met behulp van een vrijwilliger. Fruittelers met interesse om aan het project mee te doen mogen zich melden.