Doorgaan naar artikel

Bedrijf moet mogelijk rente over spaargeld betalen

Als bedrijf over spaargeld rente moeten betalen: de drie grote banken overwegen dat in te voeren. Want de lage rente maakt lenen dan wel relatief goedkoop, mits de bank een investeringsplan goedkeurt. Maar diezelfde lage rente kan er ook toe leiden dat bedrijven die een spaarpot hebben opgebouwd om klappen op te vangen, over het spaargeld rente gaan betalen.

De rente is al jaren extreem laag. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is sinds de financiële crisis gedaald van meer dan 4% naar -0,297%. Lenen is daardoor goedkoper geworden. De daling is gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Hetzelfde beleid kan maken dat bedrijven met een buffer gaan betalen voor spaargeld.

€8 miljard aan spaargeld in agrarisch mkb

Hoeveel het agrarisch mkb precies heeft, is niet bekend. Rabobank claimt een marktaandeel van meer dan 80% in de sector en sinds april is bekend dat het agrarisch mkb goed is voor ongeveer €8 miljard. Meer dan een kwart daarvan staat op rekeningen van melkveehouders terwijl ook de akkerbouw, de sierteelt en glasgroenteteelt relatief veel op de rekening hebben staan.

Analisten denken dat het Euribor-tarief, vaak referentie bij leningen, kan dalen tot -0,40%. Het percentage komt niet uit de lucht vallen. Het is het rentetarief dat banken zelf ‘krijgen’ als ze geld stallen bij de ECB. Banken betalen dus om hun geld veilig naar Frankfurt te brengen.

Europese Centrale Bank straft banken voor spaarzaamheid

De ECB kiest voor een negatief rentepercentage om de banken te straffen voor spaarzaamheid. Het geld moet wat de ECB beschikbaar komen voor bedrijven en particulieren.

De ECB stelt ook tegen 0% rente beschikbaar aan banken, zodat deze ultra goedkoop kunnen lenen, en dus toch marge maken als ze het geld het voor een lage rente ‘aan het werk zetten’ in de economie. Het lijkt er echter steeds meer op dat banken maar in zeer beperkte mate bereid zijn meer geld in de markt ‘weg’ te zetten. Wellicht omdat ze nog onvoldoende goede bedrijfsplannen zien, weinig vertrouwen hebben in economisch herstel of nog niet voldoen aan allerlei nieuwe regels voor buffers die banken moeten aanhouden. In elk geval overwegen de drie Nederlandse grootbanken het ‘probleem’ van de negatieve depositorente van de ECB door te geven aan de zakelijke klant.

In elk geval overwegen de drie Nederlandse grootbanken het ‘probleem’ van de negatieve depositorente van de ECB door te geven aan de zakelijke klant.

ABN Amro bereidt klanten voor op rente betalen over spaargeld

Zowel ABN Amro als ING heeft de algemene voorwaarden aangepast, zodat de bank de negatieve marktrente kan doorberekenen aan klanten. Eerstgenoemde heeft vorige week 70.000 zakelijke klanten per brief uitgelegd waarom het volgens haar mogelijk nodig is geld te vragen voor het aanhouden van spaargeld. De bank spreekt van ‘uitzonderlijke marktomstandigheden.’

De andere honderdduizenden klanten krijgen later een brief. ING heeft vooralsnog de voorwaarden maar voor één specifieke spaarwijze aangepast. Rabobank had al de mogelijkheid een negatieve rente toe te passen. De banken geven nog altijd, een beetje, rente op spaargeld. De rente die men krijgt, ligt vaak onder het niveau van de gemiddelde prijsstijgingen in Nederland.

ABN Amro en ING hebben hun algemene voorwaarden aangepast, Rabobankhad al de mogelijkheid om negatieve rente toe te passen.

Negatieve spaarrente is niet ondenkbaar

Een negatieve spaarrente is niet ondenkbaar. De ECB wil de inflatie met man en macht aanzwengelen en kan ervoor kiezen de rente nog verder aan te passen. Een negatieve rente op spaargeld is ook niet zonder precedent. In Duitsland al bij grotere bedrijven en in Nederland worden vooral de pensioenfondsen al aangeslagen.

Klanten krijgen enkele weken van tevoren te horen of de bank een negatieve rente gaat rekenen. Banken laten doorschemeren dat alleen boven bepaalde saldi geld zal worden gerekend. Bovendien zal het proces zich top-down gaan afspelen, in de zin dat men begint bij de grootste bedrijven en dan langzaam – als de markt niet verandert – doorwerkt naar het mkb.

Klanten krijgen enkele weken van tevoren te horen of de bank een negatieve rente gaat rekenen. Banken laten doorschemeren dat alleen boven bepaalde saldi geld zal worden gerekend.

Geld niet meer sparen maar investeren

Wanneer het zover is, zullen het wellicht niet de bedrijven maar de spaarzame mkb’ers zijn die geld ‘actief’ gaan maken, door te investeren in grond, aandelen of elkaar.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin