De BBB bevestigt officieel dat Femke Wiersma de nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wordt. Jean Rummenie wordt staatssecretaris.
De BoerBurgerBeweging levert twee ministers en drie staatssecretarissen. Mona Keijzer wordt vicepremier en minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Femke Wiersma wordt minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Verder worden Gijs Tuinman, Jean Rummenie en Eddie van Marum staatssecretaris van respectievelijk Defensie, Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, en Herstel Groningen op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Beoogde minister kent mestdossier op haar duimpje
De voorgedragen landbouwminister Femke Wiersma (BBB) kent het mestdossier op haar duimpje. De Friezin zette zich jaren in voor de belangen van de melkveehouderij.
Femke Wiersma is door BBB voorgedragen als minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Wiersma is geen onbekende in landbouwkringen. Door haar oogje op een deelnemer van Boer zoekt vrouw rolde ze de landbouwsector in is ze nu voorgedragen als nieuwe landbouwminister.
Wiersma (39) is geboren in Dokkum en behandelde daar als WMO-consulent bij de gemeente zorgaanvragen van burgers. In 2010 schreef ze een brief aan Boer zoekt vrouw-deelnemer Gijsbert. Dat resulteerde in een verhuizing naar zijn melkveebedrijf in Abcoude. De relatie hield geen stand, maar Wiersma’s liefde voor de agrarische sector was wel geboren.
De Friezin sloot zich aan bij de Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu en was medeoprichter van Netwerk Grondig, waar ze zich hard maakte voor de belangen van de grondgebonden melkveehouderij. Ze voerde daarbij samen met medeoprichter Diana Saaman van Netwerk Grondig de onderhandelingen op het ministerie over een uitzondering op de generieke korting voor grondgebonden melkveehouders. Dat is gelukt.
Voorvechter van de landbouw
Later werd ze beleidsmedewerker van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond. Oud-voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond NMV Harm Wiegersma werkte intensief met haar samen. Dat de grondgebonden melkveehouders vrijstelling kregen bij de generieke korting bij de invoering van de fosfaatrechten, is volgens hem voor een groot deel op het conto van Wiersma te schrijven.
Namens de NMV droeg Wiersma ook bij aan het totstandkoming van het Klimaatakkoord. Daarbij kreeg ze het voor elkaar dat er in het Klimaatakkoord is opgenomen dat ‘nieuwe inzichten ten aanzien van de rol van methaan in de koolstofcyclus ten gunste of laste komen van de opgave van de zuivelsector’.
Bestuurlijk heeft Femke Wiersma nog weinig ervaring. Ze stond tweede op de lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, achter Caroline van der Plas. Ze haalde toen geen zetel, maar werd wel senior beleidsadviseur van BBB in de Kamer. Van 2019 tot 2021 was ze lid van het partijbestuur van BBB. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in Friesland stond ze niet op de lijst, maar ze stelde zich voor de verkiezingen al kandidaat om landbouwgedeputeerde te worden. Wiersma toonde daar haar politieke lef. De moeder van vier werd vervolgens in 2023 benoemd tot gedeputeerde en later werd ze voorzitter van de Commissie Landelijk gebied van het Interprovinciaal overleg IPO. Ze heeft daarmee namens de provincies direct te maken met de keuze van het nieuwe kabinet om het transitiefonds voor het landelijk gebied te schrappen. Als gedeputeerde toont ze zich een voorvechter van de landbouw.
Enthousiast over kandidatuur
Wiersma wordt in de Haagse wandelgangen gezien als toegankelijk en constructief. Ze weet zich in korte tijd ook ingewikkelde dossiers eigen te maken. “Inhoudelijk sterk”, klinkt het. Ook wordt ze getypeerd als ontwapenend en vrij direct. In de aanloop naar de verkiezingen presenteerde de BBB’er in 2021 een voorstel om 300.000 woningen op de ‘uitgemergelde toendra’ van de Oostvaardersplassen te bouwen.
Op internetfora wordt niet alleen enthousiast gereageerd. Boeren zijn bezorgd of ze wel voldoende capaciteit en kennis heeft voor de zware post als landbouwminister.
“Een lefgozer”, klinkt het ook. Dat ze lef heeft, blijkt wel uit de snelle stappen die Wiersma in haar carrière maakt. Na twee mannen van middelbare leeftijd, komt er op een ministerie nu een bewindspersoon die het liefst gekleed gaat in een jurk en loopt op naaldhakken.
Wiersma zelf is enthousiast over haar kandidatuur. “Fantastisch dat we nu deelnemen aan dit kabinet, wij nemen als BBB écht verantwoordelijkheid, ook als het om complexe dossiers gaat. Daar lopen wij niet voor weg. Ik vind het een ontzettend grote eer dat deze uiterst belangrijke taak mij wordt toevertrouwd. De komende jaren ga ik mijn uiterste best doen het perspectief voor de boeren, tuinders, telers en vissers terug te brengen”, zegt ze in een eerste reactie.
Rummenie is man van de wereld en kent LNV door en door
De nieuwe BBB-staatssecretaris Jean Rummenie heeft ruim 30 jaar bij het ministerie van LNV gewerkt, vooral in het buitenland. Hij wordt omschreven als een echte diplomaat.
Jean Rummenie is de nieuwe staatssecretaris van Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Hij krijgt een relatief dik portefeuille. Maar wie is deze 71-jarige BBB’er die nergens op een lijstje stond voor een post in het nieuwe extraparlementaire kabinet?
Rummenie, die in Wageningen gestudeerd heeft en landbouwkundig ingenieur is, komt niet helemaal uit de lucht vallen. De Hagenaar woont niet ver van het landbouwdepartement en stond voor de BBB al op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november vorig jaar. De partij sprak hem naar eigen zeggen om verschillenden reden aan: ‘eindelijk politiek uit het hart, oprecht, transparant, down to earth’. Als nummer acht op de lijst lukte het Rummenie toen net niet om een zetel in de Kamer te veroveren. Ook niet met voorkeursstemmen.
Indrukwekkende cv als landbouwattaché
Rummenie heeft een indrukwekkende cv als landbouwattaché. Hij werkte van 1989 tot zijn pensioen in 2020 voor het ministerie van LNV. Als landbouwraad zat hij in 24 landen en zag hij de hele wereld. Ook was hij beleidscoördinator bilaterale onderwerpen en buitenlandse dienst op het ministerie in Den Haag. Op het landbouwministerie zitten nog altijd bekenden van hem. Bestuurlijke ervaring heeft hij echter niet. Haagse bronnen laten weten blij te zijn dat Rummenie het ambtelijk apparaat kent en weet hoe het op zo’n ministerie gaat. Ze zien in hem als staatssecretaris een goede combinatie met Femke Wiersma die nog relatief weinig ervaring heeft. Rummenie wordt ook omschreven als een echte diplomaat, aardig en open en vriendelijk in de omgang. Wel wordt hij geschetst als klassieke landbouwraad. De huidige LNV-raden hebben naast landbouw ook focus op natuur.
In de lokale krant ‘Den Haag Centraal’ sprak hij vorig najaar – in aanloop naar de verkiezingen – waarom hij zijn pensioen opgaf en zich namens de BBB kandidaat stelde voor de Tweede Kamer. ‘Overal waar ik kwam, wilde men samenwerken met Nederlandse landbouwers. Toen ik terugkwam in Nederland, braken de boerenprotesten uit. Op het Malieveld sprak ik varkensboeren wier kinderen zich schaamden voor hun vaders beroep. Dat raakte me’.
Ook gaf hij in datzelfde interview aan dat hij een internationaal perspectief naar de Tweede Kamer wilde brengen. ‘Toen ik eind jaren tachtig vertrok, was Nederland een internationaal georiënteerd handelsland. Bij mijn terugkeer trof ik een navelstarend, in zichzelf gekeerd land. Dat zie je ook in de stikstofcrisis. Ons criterium is vierduizend keer zo streng als dat van Duitsland, volkomen uit balans.’
Profielen zijn geschreven door Mariska Vermaas en Theo Brummelaar