Doorgaan naar artikel

Bayer gooit met tomaten naar gentech-angstig Brussel

Bayer kan niet wachten en smeedt alvast een verbond met een Koreaans biotechbedrijf voor een Crispr-Cas tomaat.

Tomaten met extra vitamine D erin. Vitamine D3 om precies te zijn. Die gaat Bayer maken samen met het Koreaanse G+FLAS Life Sciences. Tomaten die in Europa nu nog niet mogen worden verkocht, want de intentieverklaring die Bayer met de Koreanen ondertekende, tijdens het staatsbezoek van de Koreaanse president aan Nederland, vermeldt gebruik van de Crispr-genoombewerkingstechnologie van G+FLAS.

Lees ook: Bayer werkt bij tomaat samen met Crispr-Cas-specialist

Crispr-Cas is een van de veredelingstechnieken die de Europese Commissie wil gaan toestaan. Nog geen gelopen race overigens, want de landbouwministers van de 27 EU-lidstaten zijn het er nog niet over eens. Buiten Europa wordt er wel al vrijelijk met deze technieken gewerkt.

‘Wereldwijde uitdagingen aanpakken’

Het persbericht citeert CEO Sunghwa Choe van G+FLAS: “Zaden die via deze toekomstige samenwerking worden ontwikkeld, zijn bedoeld om wereldwijde uitdagingen aan te pakken, gezondheidsvoordelen te bieden en veerkracht te bieden tegen veranderende klimaten. Vitamine D-tekort is wereldwijd een wijdverbreid probleem.”

Anne Williams, Head of Protected Culture van Bayer’s groentezadenbedrijf: “Het gebruik van de precisie van genbewerking om verbeterde voeding te ontsluiten, ondersteunt gezond eten voor gezinnen over de hele wereld, en zet de rijke erfenis van innovatie in plantenveredeling voort die hier zo stevig geworteld is.”

Bayer geeft Brussel schot voor de boeg

Waarbij de Britse Williams met ‘hier’ Nederland bedoelt. Meestal schermt de sector met klimaat en duurzaamheid. Maar ook een door de Nederlandse zaadveredeling dreigende internationale achterstand door het Brussels gentech-verbod ook voor technieken als Crispr-Cas, is een veel gebruikt argument. Met deze intentieverklaring lijkt Bayer Brussel een schot voor de boeg te geven: let op, wij gaan toch wel door, als het moet buiten Europa om. Nu nog met een tomaat met alleen een gezondheidsplusje. Straks wellicht met rassen die telers buiten Europa een teeltvoorsprong geven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin