Pieter Verschure uit het Brabantse Aarle-Rixtel vertoefde voor zijn bijdrage aan deze rubriek op 27 september een aantal dagen in het Afrikaanse Kenia.
Bataatteler Verschure: “Daar kweken we op twee locaties onze planten op. Die zijn zes en tien weken geleden geplant. Ik ben er nu twee keer geweest, zo’n beetje om de zes weken, om een vinger aan de pols te houden. Je loopt anders toch het risico dat ze het een beetje op zijn beloop laten en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Ik ga er in ieder geval nog een keertje heen, misschien nog wel twee keer. De knollen die deze planten geven, gaan de kas in en van de scheuten maken we dan uitgangsmateriaal.”
Reinigingsunit op de rooier
In Nederland staat het rooien van de bataat voor de deur. “Ze zijn best aardig gegroeid, maar voor bataat had het zonnetje nog wat meer mogen schijnen en er is best wel veel regen gevallen. We hebben alleen in het begin van de teelt beregend, verder was dat niet meer nodig. Volgende week gaan we de eerste rooien. Morgen komt Basrijs met een reinigingsunit die we op de rooier gaan monteren voor extra reiniging op het veld.”
In principe zou alles voor 1 oktober gerooid moeten zijn. “Dat gaan we niet redden en dan nemen we de consequenties maar voor lief. Wie dit bedacht heeft, snapt niets van hoe het in de praktijk werkt. Eigenlijk zou bataat ook op die lijst van wintergewassen hebben moeten staan.”
Wasinstallatie voor verse markt
Drie weken geleden nam Verschure nog wat oogstmonsters. “Ik schat de opbrengst aan knollen ongeveer hetzelfde in dan in voorgaande jaren. We hebben speciaal met een aantal spoorelementen gewerkt om het organische stofgehalte op een goed niveau te krijgen voor de industrie, maar ook voor de verse markt. De eerste gaan de bewaring in, want voor de verse markt heb ik nog geen afzet én ik heb daarvoor een wasinstallatie nodig. Die heb ikzelf niet, maar ik ben er wel eentje aan het regelen. Ik zou vanaf eind oktober willen leveren aan de verse markt, maar zeker in november.”
Auteur: Stan Verstegen