Doorgaan naar artikel

‘Aubergineteelt loopt naar tevredenheid’

“We bereiken de doelen waar we ons dit jaar op hebben gefocust. We hebben minder klasse 2 en een hogere algemene kwaliteit”, zegt Martijn van Onselen, teeltmanager van Van Onselen Aubergines in ‘s-Gravenzande.

“We zitten nu in de tijd van de topproductie. Door het zonnige voorjaar liggen we voor op het langjarige gemiddelde van de productie.”

In week 20 was er ondanks een iets tegenvallende instraling een hele hoge productie. De teeltmanager: “Op zulke momenten moet je oppassen dat je niet te snel gaat met het klimaat, zodat de gemiddelde etmaaltemperatuur niet te hoog wordt en de zetting en aanmaak van nieuwe vruchten op niveau blijft.”

Veel aubergines aangemaakt

In april en mei zijn er door de hoge instraling veel aubergines aangemaakt. “Deze vruchten zijn we nu volop aan het oogsten. Als je dan op een hoog niveau produceert en de instraling valt tegen, kan er makkelijk bloemabortie ontstaan. Door wat jonger te oogsten en luchtiger/koeler te telen zorgen we ervoor dat de plant voldoende assimilaten overhoudt.” Tot juli wordt er 2 keer per week geoogst; daarna gaat meestal de zaterdag eraf. “Tegen die tijd is de vruchtsnelheid vaak wat afgenomen, waardoor de noodzaak om 2 keer per week rond te oogsten is afgenomen”, vertelt Van Onselen.

We hebben beduidend minder klasse 2 dan vorig jaar, omdat we frequenter onderdoor oogsten

Frequenter onderdoor oogsten

De kwaliteit van de aubergines is goed. “We hebben beduidend minder klasse 2 dan vorig jaar, omdat we frequenter onderdoor oogsten. Hiermee voorkomen we dat vruchten vergeten worden, die anders rood kleuren. Nog steeds ligt 65% van de vruchten tussen de 300 en 400 gram per stuk.”

Omdat de vruchten steeds hoger komen te hangen, is er in week 21 voor het laatst lopend geoogst. Vanaf week 22 is het oogsten vanaf de buisrailkar.

De kwaliteit van de aubergine hangt samen met insectenplagen, zoals bladluis. Door de afscheiding van een zoete stof door luis worden de aubergines plakkerig.

Nog geen tweede correctiebespuiting tegen luis

De teeltmanager hoopt dat de biologische gewasbescherming de luis onder controle kan houden. “Eind mei hebben we nog steeds geen tweede correctiebespuiting hoeven uit te voeren. Dat is een gunstig teken. Maar het blijft opletten, want het kan ineens omslaan waardoor je moet corrigeren.”

Ondanks alle inspanningen om trips te bestrijden, is deze op een hoog niveau gekomen. Het is een hele uitdaging om de trips onder controle te houden. “We zitten er bovenop en hebben naast veel Orius ook pleksgewijs extra Transeius montdorensis uitgezet. De Orius komt wel opzetten, waarmee we hopen dat de trips wordt teruggedrongen.”

De meeldauw is beheersbaar door drie keer per week te zwavelen.

Watergeven stabiel

De watergift is nu stabiel. “Als het zomer is, gaan we iets sneller dan normaal rond met water geven. We geven nu ‘3,5x het licht’ aan water. Voor elke 1.000 Joules aan instraling is de watergift 3,5 liter/m2.”

Arbeidsvraag

Arbeid is de komende periode een uitdaging. “Vanaf juni krijgen we in de aubergineteelt wat meer gewaswerk. Het zal een inspanning vergen om voldoende handjes te krijgen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn van Onselen

teelt aubergines als teeltmanager bij Gebr. Van Onselen in 's-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin